Helyi közélet

2012.08.14. 12:54

Múltidéző várak a Felvidéken

A Felvidéken, a Vág völgyében utazó-aki már több éve a táj és a nyugalom harmóniáját kereste- évek múltán is úgy érzi, hogy egy képeskönyv lapjai elevenedtek meg szemei előtt.

A Felvidéken, a Vág völgyében utazó-aki már több éve a táj és a nyugalom harmóniáját kereste- évek múltán is úgy érzi, hogy egy képeskönyv lapjai elevenedtek meg szemei előtt.

A legendákat őrző Trencsény, a romantikus francia kastélyok hangulatát idéző Bajmóc, vagy a közelükben fekvő feketére festett, fehér díszítésű faházairól híres Csicsmány ma is érdekes úti célja lehet a Szlovákiába kirándulóknak.

Csák Máté várában

A Felvidék nyugati részének sokak szerint leglátványosabb és Európa egyik legterjedelmesebb vára a Trencsényi, amely a helyreállítási munkáknak köszönhetően meg újulva őrzi eredeti külsejét a Mária hegy mészkő szirtjén.

Múzeuma nemcsak a nagyhatalmú, művelt egykori „kiskirály” Csák Máté életébe avatja be a látogatót, hanem megismertet a vár történetével, a Közép Európa leg északi helyén fekvő római emlékekkel és fal felirattal, a környék őskori leleteivel, néprajzi múltjával is. Sok látogatót vonz a vár 80 méter mély, legendákat őrző Szerelem kútja, és az a XVI. században épült különleges lépcsősor, amely összeköti a várt a várossal.

365 ablakos várkastély

Európa egyik legszebb várkastélyát Bajmócon egy mésztufa rakásra építették egy XI. századi vár helyén. A ma filmek forgatásának és a nemzetközi szellem és kísértet fesztiválnak is helyt adó mesekastély kialakítása Pálffy János nevéhez fűződik, aki a XX. század első éveiben 365 ablakos várkastélyt varázsolt a Nyitra folyó jobb partjára a Loire menti kastélyok hangulatával.

A várkastély bejárata közelében áll Mátyás király egykor több mint 36 méter magas, több mint 700 éves korú bajmóci hársfája, amelynek törzse 12, 5 méter átmérőjű. Igazi érdekesség a vár alatt 30 méteres mélyen látogatható kör alakú, cseppköves barlang, és a kastély későgót kép gyűjteménye, amelyben látható a Bajmóci oltár is

Fekete fehér falu

Csicsmányt teljesen elpusztította 1921-ben egy tűzvész. A falut eredeti állapotába teljesen újjá építették. Alig több mint kétszázan élnek ma a Zsolnától 36 km-re fekvő, feketére festett fehér díszítésben pompázó,140 faházból álló kis faluban. Feltűnően színes népviseletét, varrottasait, gazdag néprajzi hagyományait a Radenov házban lévő falumúzeumban tekintheti meg a látogató. Szép barokk temploma és kápolnája igazi egyháztörténeti érdekesség.

HBN- Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában