Helyi közélet

2012.07.24. 11:09

Zsuzsi vasút - Újjászületett a 130 évet már megért „idős hölgy”

Debrecen - A három elemből álló beruházás összköltsége elérte a fél milliárd forintot.

Debrecen - A három elemből álló beruházás összköltsége elérte a fél milliárd forintot.Születésnapját, a 130.-adikat néhány nappal korábban, újjászületését szombaton ünnepelték a népszerű Zsuzsi Erdei Vasútnak. Az ország legrégebben épült, működő kisvasútja ma már országos műemléki védettség élvez, ami nem csak a pályára, hanem a kiszolgáló épületekre vonatkozik.

Természtesen ez nem igaz a hármashegyaljai végállomáson most elkészült „Természet Házára”, amely állomási funkciói mellett látogató központ, turisztikai információs pont, kilátóként is funkcionálva. A benne kialakított csillagvizsgáló pedig lehetővé teszi, hogy lombkoronák fölött a tiszta égboltot kémlelhessék az éjszakai vonatozást választók. A végállomáson egy 60 személyes konferenciaterem is található osztálykirándulások, csapatépítő tréningeknek vagy kisebb üzleti találkozók helyszíneként.

Korszerűsített pálya

Az első projektelem a vasúti pálya korszerűsítése volt a Hétvezér utcai ideiglenes és hármashegyaljai végállomások közötti mintegy 16 kilométeres szakaszon. Harmadik elem két vasúti vagon átépítése volt. Az egy nyári nyitott és egy téliesített kocsi akadálymentesítése lehetővé teszi a mozgásukban korlátozottaknak is vonatos kirándulást. Emelett a Zsuzsi vonat két végpontján érintőképernyős „totemoszlop” segíti a kirándulókat információhoz a kisvasútról, a Természet Házáról és a környék látnivalóiról.

HBN

Zsuzsi vasút:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában