Helyi közélet

2012.07.08. 16:51

Min dolgozik, mire készül? Debreczeni Attila irodalomtörténész-professzor

Debrecen - Májusban a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Toldy Ferenc-díjjal tűntette ki a Debreceni Egyetem irodalomprofesszorát, aki tudósi hírnevét a Csokonai kritikai kiadás munkálataival alapozta meg.

Debrecen - Májusban a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Toldy Ferenc-díjjal tűntette ki a Debreceni Egyetem irodalomprofesszorát, aki tudósi hírnevét a Csokonai kritikai kiadás munkálataival alapozta meg.

Csokonaiból szakdolgozott, s mikor tanársegéd lett, rögtön bevonták a munkálatokba, lévén a tanszék akadémiai Csokonai-kutató hely is. Ő a széppróza-, majd a Csokonai-levelezéskötetet rendezte sajtó alá. Közben szerkesztette a Matura-klasszikusok sorozat számára (érettségizőknek) a Lilla-kötetet. „2002-ben immár egy kisebb kutatócsoportban rendeztük sajtó alá a Tanulmányok és a Feljegyzések című köteteket. Ekkor jelent meg a költemények 5. kötete is, s ezzel 11 kötetre bővült a sorozat. Időközben elindult egy átértékelődési folyamat az irodalomtudományban, részben a genetikus kritika szemléletmódjával, a szövegfogalom megváltozásával kapcsolatban. Ez már érvényesült 2003-ban, mikor kiadtam a népszerű kiadást két nagy kötetben, az Osiris Kiadónál. Fordulatot hozott az is, hogy felfedeztek Szatmárnémetiben egy kéziratos kötetet, ami alapvetően írta át Csokonai első, kollégiumi időszakának, 1794-ig terjedő szakaszát és az egész időrendet. A nagyszámú kétes hitelű verseket ki kell zárni az életműből. Elkészítettük a Csokonai-hangzókiadást, vagyis Csokonai énekelt költészetének egy négyórás hanganyaggal bővített kritikai feldolgozását, de közben látszott, hogy az egész költészetéhez is hozzá kell nyúlni. Így keletkezett a legutóbbi könyvecske, vagyis Csokonai költői életművének kronológiai rendje, hogy elkezdtem a költeményeket érintő átdolgozást is. Könyvecskének indult, de több mint 700 oldal lett belőle. Ez lezár valamit, de egyben valamit újrakezd. Ez képezi az alapját az elektronikus kiadásnak, mert az egész életművet ki fogjuk adni hálózatos kiadásként.

Amikor kezdett lezárulni a Csokonai kritikai kiadás, az akadémiai kutatóhelynek új profilt kerestünk. Így jött képbe Kazinczy munkássága, ami hihetetlen nagyságú, várhatóan 14 kötet lesz. Már 4 megjelent, most befutóban van újabb 4 kötet. Itt is egy elektronikus és egy hagyományos papírkiadás kettősségében gondolkodunk.”

Debreczeni professzor azonban nem csak filológiai munkát végez. 2009-ben jelent meg korszak monográfiája Tudós hazafiak és érzékeny emberek címen. Ez a könyv egy 15 éves kutatás eredménye, ez volt a nagydoktori értekezésének alapja is. „Most ennek a folytatását tervezem megírni. Munkacíme: Érzékeny tudós hazafiak. A műformák átalakulásával foglalkozik.

HBN–BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában