Helyi közélet

2012.07.30. 16:08

Tartsa, de ne a belvárosban!

Hajdú-Bihar - Nyáron főként trágyatárolással kapcsolatos észrevételek miatt fordulnak a hivatalokhoz.

Hajdú-Bihar - Nyáron főként trágyatárolással kapcsolatos észrevételek miatt fordulnak a hivatalokhoz.

Bizonyára olvasónk is átélte már a helyzetet, amikor autóbuszos kirándulásról hazafelé úgy vette észre, hogy szülőfalujába ért, hogy megcsapta az orrát az „otthon egyik szaga”, mondjuk ki, az állati trágya levegője. Ez nemcsak a szerencsére még megyénkben szép számmal megtalálható állattartó telepeknek köszönhető, hanem nyáron, ahogy jön az este, a jó gazdák is kitakarítják jószágaik ólját, innen a szárnyra kapó légáramlat. Amit télen alig veszünk észre, az nyáron szinte tűrhetetlen, amikor a szabadban főzne vagy enne a család.

Korláttal, s anélkül

Balmazújvárosban főként nem megfelelő trágyatárolással kapcsolatban tesznek panaszt a hivatalban, de a településen egyébként nincs olyan rendelet, amely korlátozná az állattartást. Létezik olyan építési övezet, amely nem teszi lehetővé nagyobb állattartó telepek megépítését, de a városvezetés a toleranciát kommunikálja, mert szerencsés volna, ha több állatot tartanának a helyiek, hiszen az megélhetést ad – mondta el lapunknak Veres Margit jegyző.

Van, ahol elgondolkodtató lehet a kormány tervezett lépése, amely – mostani tudásunk szerint – engedi majd a háztáji jószágtartást. Hajdúböszörmény rendeletében ugyanis állattartási övezeteket különít el. A településközpont, a Kiskörúton belüli terület a legféltettebb kincs, ott nem tartható és tenyészthető haszonállat. Sőt, az önkormányzat 2009. január 1-től a családi házas övezet Nagykörúton belüli részén is megtiltotta az ingatlanokon a saját szükségletnek megfelelő mértékűnél több állat nevelését. Hogy az a gazda mire számíthat, aki épp e területet szinte súrolva tart sok tucat sertést, hamarosan eldől, hiszen hétfőn este tartottak ellenőrzést az ingatlanján – a szomszédok bejelentése alapján. Előbbiek leszögezték, nem a kurtafarkúak lénye a zavaró, hiszen mezővárosban élnek, a számuk viszont több a soknál.

A piac létén múlik

Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István nem tart attól, hogy az állattartási rendeletek törlésével hirtelen megszaporodnak a városközpontban a haszonállatok, mert úgy véli, a jó piac, és a megfelelő értékesítés volna a feltétele. A településen egyébként szintén szigorú szabályok szerint és övezetekre osztva tarthatóak állatok, de Böszörményhez hasonlóan megpróbálták a városias részeket megőrizni, csakúgy, mint azokat a településrészeket, ahol jellemző a kisüzemi állattartás. A rendelet olyan jól működik, hogy egyetlen panaszról sem tudott beszámolni a polgármester.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában