Helyi közélet

2012.06.07. 07:39

Brutális verés egy debreceni diszkónál - Már az NNI nyomozza a Home-os verést

Debrecen - Egyelőre nem publikus, hogy miért vették ki az ügyet a helyi rendőrök kezéből.

Debrecen - Egyelőre nem publikus, hogy miért vették ki az ügyet a helyi rendőrök kezéből.Már nem a helyi rendőrség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálódik annak a férfinak az ügyében, akit a debreceni Home diszkó több rendésze agyba-főbe vert május 27-re virradóan. A váltás okáról Bartha László, az NNI szóvivője nem kívánt beszélni, s magáról a büntetőeljárásról is csak annyit közölt, hogy súlyos testi sértés miatt, ismeretlen tettes ellen folyik.

Mint írtuk, a többszörös orrcsonttörést és szemsérüléseket szenvedett férfit azzal fordította vissza egy rendész a diszkó bejáratától, hogy cigány származása miatt nem mehet be. A fiatalember elmondása szerint „miérttel” kérdezett vissza, mire egy kevésbé forgalmas helyre lökdösték, brutálisan megverték, majd behúzták a kukák közé

Szerdán megkerestük a Home üzletvezetőjét, Oláh Sándort is, aki minden kérdésünket elhárítva közölte: nincs mondanivalójuk az ügyről. Nem mellékesen a Bajcsy-Zsilinszky utcai szórakozóhely üzemeltetője (a szomszédos Cool és White Angel diszkókkal együtt) az a milliárdos üzletember, V. László, akit vasárnap rendőrök korrumpálásának gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek Budapesten.

A távoltartó

A Home diszkót kerülik a romák, mert sokan közülük úgy tudják, hogy a köreik nem kívánatosak a vendéglátóhelyen. Arról, hogy cigányok ne nagyon próbálkozzanak a belépéssel, éveken át egy hírhedt, alvilági kapcsolatokkal is bíró vállalkozó gondoskodott. A negyvenes éveiben járó – szintén roma – bihari férfi befolyására jellemző, hogy információink szerint órák alatt ötven-száz ember mozgósítására képes. Úgy tudjuk, a cigányok „távoltartásával” ő maga ingyen léphetett be a V. László üzleti érdekeltségébe tartozó Bajcsy-Zsilinszky utcai diszkókba, sőt öt embert is bevihetett magával. V. Lászlóval való kapcsolata azonban valamilyen okból megromlott, s az utóbbi időben nem is nagyon látták a szórakozóhelyeken.

Rendészsorfal

Egyesek szerint a május 27-én brutális megvert roma férfiről a Home fővárosi rendészei azt gondolhatták, hogy a tetétleni főnök embere. S ez is közrejátszhatott abban, hogy származása miatt előbb megtagadták tőle a belépést, majd a diszkó udvarának félreeső helyére lökdösték, ahol két kidobó annyira elintézte, hogy többszörös orrcsonttörést és maradandó károsodással fenyegető szemsérüléseket szenvedett. A tettesek brutalitására jellemző, hogy a magatehetetlen testet egyszerűen behúzták a kukák közé.

Az esetnek – bár a bántalmazást tettlegesen elkövető rendészek kollégái sorfalat álltak – jónéhány szemtanúja volt. A rendőrségtől a riasztást követően négyen érkeztek a helyszínre, ők hívtak mentőt, s a biztonságiakkal is beszéltek. Bár a tanúk között akadt, aki mindvégig jelen volt, meglepetésére se őt, se mást nem kérdeztek a történtekről (legalábbis a tudomása szerint). Egy forrásunk elmondta: amikor a sértett édesapja egy tanúval visszament a diszkóhoz a kora reggeli órákban, a rendészek azt mondták, hogy a fiát egy török társaság intézte el…

Az összevert fiatalembert a Kenézy Kórházba szállították, súlyos sérülései ellátása után még aznap távozott. Másnap azonban elájult, így visszakerült az intézménybe.

Felgyorsult volna?

Mivel a bűncselekmény ügyében napokkal később sem tapasztaltak előrelépést, a sértett és köre szóvá tette a várt rendőri intézkedések elmaradását egy debreceni cigány kisebbségi vezetőnél. Ő rákérdezett az ügyre a megyei főkapitányságon, s láss csodát (vagy csak véletlen egybeesés), mintha a nyomozás lendületet kapott volna: tanúmeghallgatások, szembesítések következtek. Az eljárást közben átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda, szerdai közlésük szerint gyanúsított egyelőre nincs.

 

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában