Helyi közélet

2009.01.08. 07:39

Nagypiac: dupla vagy semmi?

<p>Debrecen – Kettő helyett egy vagy egy fél asztalon árulnak majd, többször töltik az árukészletet.<BR /><BR /></p>

A földszinten 600 forint helyett 1200-at kell fizetnie a kofáknak az asztalokért január 2-től, az emeleten a korábbi 450 helyett 900 forintba kerül majd a napi árusítás.

– Több esetben előfordult, hogy visszamondták az asztalbérletet a piaci árusok, mert úgy kalkuláltak, ha nem minden nap jönnek, jobban megéri nekik alkalmanként inkább napijegyet venni. Emiatt viszont a piac működését biztosító bevételek kiszámíthatatlanná váltak – mondta Tornyi Sándorné, a közterület-felügyelet piaci osztályvezetője arra a kérdésünkre, miért duplázták meg asztalonként a napijegyek árát.
Büntetés?
Bérletesek vagyunk, így minket csak a 6,3 százalékos emelés érint, ami még elfogadható, de mit tehetnek majd azok a kisnyugdíjasok, akik alkalmanként a kertjükben megtermett felesleget szeretnék eladni, hogy ezzel egészítsék ki csekélyke jövedelmüket?

Így nem éri majd meg nekik, mert azt a kis bevételüket kifizethetik majd a helypénzre – vélekedett O. Istvánné árus, aki kérte, teljes nevét ne írjuk le, mert tart attól, hogy hátránya származik belőle a későbbiekben.
– Kettő helyett csak egy vagy egy fél asztalon árulnak majd, s legfeljebb naponta többször töltik fel az árukészletet. Biztosan meg fogják oldani – válaszolta Tornyi Sándorné, amikor azt firtattuk, hogyan érinti majd a változás azokat, akik nem rendszeresen árusítanak a piacon.

– Ezzel nem büntetünk senkit – jelentette ki Tornyiné arra a kérdésre, vajon ez a döntés nem sújtja-e a kelleténél jobban pont azokat, akik korábban sem bérletesek voltak.

Felkészületlenül
– Még csak a mikrofonba se mondták be, hogy mire számíthatunk (ottjártunkkor már volt a falon kifüggesztett tájékoztató), sőt még a jegyárusok se tudták meg, csak januárban, amikor életbe lépett a változás – mondta a neve elhallagatását kérő egyik kofa.
A piacon azt beszélik az árusok, hogy ezzel a döntéssel nemcsak a kistermelőket fogják arra kényszeríteni, hogy más helyet keressenek a termékek értéskesítésére, de a jelenleg még bérlettel rendelkezők közül is sokan fontolgatják, hogy nem hosszabbítják meg szerződésüket, mert ennyiért nem éri meg nekik az árusítás.

Az árusok szerint a zöldségek, gyümölcsök árán nem lesz érezhető a változás, mert ha emelnek, akkor az a kevés vásárló is végképp átszokik a multikhoz, aki eddig - megfelelő parkolási lehetőség híján is - ragaszkodott a piachoz.
- F. Á. -

  • Nyárigumival egész évben Debrecenben?
  • Ki találta ki ezt a hülyeséget?
  • Kétszázezren kerülnek utcára?
  • Ingyenes parkolás a Kölcsey alatt?
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában