Helyi közélet

2008.10.29. 13:07

Milliárdos visszaélés Hajdúszoboszlón!

<p>Illegálisan megszerzett külföldi bankkártya-adatokkal kíséreltek meg közel másfélmilliárd forintot kasszírozni egy hajdúszoboszlói székhelyű gazdasági társaság munkatársai.</p>

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdai közlése szerint a gyanúsítottak a vállalkozás internetes honlapján keresztül 5.3 millió euró értékben hajtottak végre tiltott tranzakciókat.

A rendőrség október 9-én kezdett nyomozni egy Magyarországon működő bank feljelentése alapján.

Feltűnő összeg

A honlapon lehetőség nyílott internetes telefonálásra, a szolgáltatás eredetileg 10, 20 és 50 eurós csomagokban volt megvásárolható az oldal POS terminálján keresztül. A POS-ra üzemeltetésére szeptember 9-én kötöttek szerződést a bankkal. A visszaélés lényege az volt, hogy a gazdasági társaság 30 éves, román állampolgárságú ügyvezetője - a bank tudta és engedélye nélkül - 500 és 5000 euró közötti csomagokra módosította a szerződéseket. Október első hetében aztán 3181 fiktív vásárlást kezdeményeztek a megszerzett adatokkal.
A banknak persze gyanússá vált a néhány napon belül lehívni kíván összeg nagysága, és értesítették a Nemzeti Nyomozó Irodát. Az átutalásokat befagyasztották, így a bankkártyák tulajdonosait nem érte kár. Ezt követően a rendőrség és a banki szakemberek feltérképezték a bűnözői kört.
Rács mögött

Mint kiderítették, az ügyvezető július 4-én vásárolta meg a céget egy magyar állampolgártól, aki a későbbiekben pénzügyi kapcsolattartóként vett részt a honlap fejlesztésében és üzemeltetésében.

A nyomozóiroda munkatársai október 9-én és 10-én több helyszínen tartottak házkutatást. Számítógépeket foglaltak le és őrizetbe vették a cégvezetőt, aki azóta előzetes letartóztatásan van.

A vállalkozás adás-vételében szerepet játszó magyar állampolgárokat szintén gyanúsítottként hallgatták ki.
A Nemzeti Nyomozó Iroda a román férfi bűntársainak felderítése érdekében felvette a kapcsolatot a külföldi társszervekkel.
A rendőrség különösen nagy kárt okozó, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

 

POS (point of sale)
A meghatározás a bankkártyák kereskedőknél történő használatára utal. A fizetési információk elektronikus terminálon keresztül, vagy papírbizonylaton kerülnek rögzítésre.






  • Komandósokon edződött igazgató
  • „Megöltem két barátomat”
  • „Megöltem két barátomat2”
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában