Helyi közélet

2008.10.17. 06:16

Londoni munka: 14 font egy hónapra?

<p>„Szóval, ennyiért dolgoztunk egy hónapon keresztül. Szerencsére az itthon élő gyermekem meg tudta venni a repülőjegyet hazafelé. Én hazajöttem, de sokan még mindig kint vannak, mert nem tudják összespórolni a repülőjegy árát.” - írja olvasónk.</p>

El tudják képzelni miként lehet egy hónap alatt kereken 14 fontot keresni Londonban? Nos, fejezék be a képzelődést, inkább olvassák el a történetemet!
Természetesen én is a jobb fizetés, a megélhetés reményében voltam kénytelen vállalni a külföldi munkavállalás kockázatát.

Egy debreceni munkaközvetítő iroda felhívására jelentkeztem. Korrekten elmondták, hogy Londonban egy jónevű szálloda takarításáról van szó. Előlegként 25 ezer forintot kértek, amit természetesen befizettem. Később kiderült, hogy nem csak ennyi lesz ám a kiutazás, hanem jóval több. 60 ezer még a kiutaztatás költsége, plusz 63 ezer a repülőjegy.

Ezek tetejébe 350 font költőpénz, mert valamiből élni is kell addig, amíg megkapjuk meg az első fizetésünket. És mennyi fizetést ígértek? Bruttó 5,6 fontot ígértek óránként. Ez az ottani viszonyok között nem sok, viszont a hazaival összevetve mesés összeg.
Tehát miután előteremtettem a majd 400 ezer forint és ennek egy részét befizettem oda, ahová kell, felültem a repülőgépre és elmentem Londonba. Addig nem is volt semmi gond, amíg meg nem mutatták a szállásunkat.

Hideg, kosz, embertelen körülmények. Kiderült, a földön kellene aludni egy matracon. Szekrényünk nem volt, természetsen vásároltam egy kisebbet, hogy ne a bőröndből pakolásszam elő a ruháimat. A következő meglepetés a 3 napos tréning, azaz, a betanítás időszakában ért.

Egy szobát körülbelül másfél óra alatt lehetett kitakarítani, a szobatakarítás tarifája pedig 2,38 font volt. Logikusan következik, hogy szó sem lehetett az otthon ígést 5,6 font/óra munkabérről.

Reggel 5-től este 7-ig dolgoztunk azért, hogy meg tudjuk csinálni a ránkmért munkamennyiséget.

A fizetésünkből vonták a szállásdíjat, enni és inni kellett a pénzünkből, azt pedig tudni kell, hogy kint drága az élet. A fizetéskor aztán jött a végső döbbenet! 14 fontot kaptam, de nem csak én, hanem a velem együtt kiutazottak is.

Szóval, ennyiért dolgoztunk egy hónapon keresztül. Szerencsére az itthon élő gyermekem meg tudta venni a repülőjegyet hazafelé. Én hazajöttem, de sokan még mindig kint vannak, mert nem tudják összespórolni a repülőjegy árát.
Pócsi Éva, Debrecen

 

Gazdasági válság Amerikában: 159 ezer állás szűnt meg

Legyek informatikus, vagy dögöljek éhen?

Körkérdés: Létezik még az úgynevezett nyugdíjas állás?

  • Karrier:Debrecenből Dubaiba
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában