Helyi közélet

2008.10.03. 06:26

Húsz elhagyott autót szállíttattak el

<p>Debrecen - A tulajdonosnak 90 napja van arra, hogy a telephelyről a gépjárművet elvigye. Előbb azonban ki kell fizetnie a szállítási költségét és a tárolás napidíját. <BR /></p>

 Idén február óta parkolt egy – az arra lakók szerint jó állapotú, rendszám nélküli – Land RoverDebrecenben, a Vág utcán. A Napló először májusban adott róla hírt, majd, mivel a kocsival továbbra sem történt semmi, megkérdeztük a rendőrséget és a polgármesteri hivatalt is, mit tudnak, mit tesznek az elhagyott jármű ügyében.
– Egyelőre nincs bűncselekményre utaló információnk a gépkocsival összefüggésben – válaszolta Tóth Ferenc őrnagy, a debreceni rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Mint hozzátette, a rendszám nélküli járműről júniusban értesítették az önkormányzat városüzemeltetési osztályát, mivel a rendőrség jelen helyzetben nem illetékes a terepjáró ügyében.
A polgármesteri hivatalban az autóroncsokra, illetve elhagyott járművekre vonatkozó kérdéseinkre Gábor Zsombor osztályvezető válaszolt.

Nyolc napon belül

Előrebocsátotta, hogy az üzemképtelen járművek közterületeken való tárolását a tavaly elfogadott {46/2007. (X. 25.)} önkormányzati rendelet szabályozza. Elsősorban a közterület-felügyelők figyelnek fel az üzemképtelen, roncs vagy elhagyott járművekre, és tájékoztatják azokról a városüzemeltetési osztályt.

A gépjármű tulajdonosát a polgármesteri (mint a közút kezelője) határozattal szólítja fel e szabálysértés 8 napon belüli megszüntetésére. Amennyiben ez nem történik meg, úgy újabb határozattal intézkednek a jármű őrzött telephelyre történő szállíttatásáról.

A tulajdonosnak ettől kezdve 90 napja van, hogy a telephelyről a gépjárművet elvigye. Előbb azonban ki kell fizetnie a szállítási költségét és a tárolás napidíját.
Amennyiben 90 napon belül „nem váltja ki” a járművét, úgy a forgalomból kivonják, az elszállítást végző cég pedig alkatrészekre bontva értékesítheti.
Gábor Zsombor érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az eltelt időszakban csaknem 150 gépjármű tulajdonost szólítottak fel a gépjármű közterületről történő elszállítására, vagy a közterület szabályos használatára.

A tulajdonosok többsége törvénytisztelő módon eleget tett kötelezettségeinek, elszállíttatásra alig 20 esetben volt szükség.
A képen is látható Rover terepjárót a Vág utcáról az említett ügymenet alapján a polgármesteri hivatal határozata szerint szállították el – tudtuk meg a szakembertől.
A KÖLTSÉGEK
Szállítási díj személy gépjárművek esetében 11 ezer 221 forint plusz áfa
Napidíj 337 forint plusz áfa
Teherautók elszállítási díja: 40 ezer forint plusz áfa

  • „Levetik” a régi járgányukat
  • Gitárral a kezükben „ébredtek”
  • Hamisítson könnyen, gyorsan!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában