Helyi közélet

2008.09.11. 11:05

Mennyi marad a zsebben? Kicsit több...

<p>Debrecen — Igaz, hogy a minimálbér körül keresők helyzetén érdemben nem javítanának a kormány adómódosítási elképzelései, sokan azonban jövőre többet vihetnének haza, mint jelenleg.</p>

Miután az embereket adóügyben nem annyira a makrogazdasági összefüggések érdeklik, mint az, hogy a változtatások után mennyi pénz marad a zsebükben, érdemes néhány modellszámításon keresztül bemutatni ezt.
Bruttó 150 ezer forintos fizetés mellett a „megtakarítás” nagyjából havi ötezer forint lenne, bruttó 300 ezernél azonban akár a 15 ezer forintot is meghaladhatná a differencia.

Elemzők azt mondják, hogy ha az elkövetkező esztendőkben tényleg sor kerül az szja sávhatárának további kitolására is, egészen évi 3 millió forintig, akkor a jobban keresőknél akár több tízezer forint is lehet majd a nettó bér növekedése.

Ez utóbbi (tehát a nettó bér emelkedése) egyébként két tényezőnek, az szja-sávhatár emelésének és az adójóváírás átalakításának köszönhető.

  • Az adózás csődbe vinné
  • Ki, mennyit keresett papíron
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában