Helyi közélet

2008.09.05. 06:21

Egyre keményebb: asztmával jön a parlagfű

<p>Debrecen - Az ország legtöbb városával ellentétben Debrecenben nem csökken, hanem növekszik a pollenterhelés. Az a legaggasztóbb, hogy sok új betegnél nem csak a szokásos szénanáthás tünetek jönnek elő.</p>

Utóbb azt tapasztalom, hogy olykor rögtön asztmába fordulva jelentkezik a parlagfű-allergia – mondta a Hajdú Online-nak Takács Erzsébet tüdőgyógyász allergológus, hozzátéve: nyolc-tíz éve folyamatosan emelkedik, az utóbbi öt évben erősen megugrott az új megbetegedések száma.

Egy tavaly novemberi összegzés szerint 2007-ben országszerte csökkent a pollenterhelés, kivéve Tatabányát és Nyíregyházát, ahol kis mértékű, valamint Debrecent és Egert, ahol jelentős növekedés volt tapasztalható (Országos Környezetegészségügyi Intézet, Páldy Anna főorvos).

A panaszoktól szenvedőknek Takács Erzsébet elmondta, hogy a gyógyszertárakban kapható készítményeket legfeljebb egy hétig, 10 napig szedhetik, a háziorvos által felírtakat pedig teljes áron vehetik meg. Allergológus, tüdőgyógyász írhat fel gyógyszert „támogatott receptre”, a kivizsgálásra pedig ősszel, illetve télen kell visszatérni.

– Az új allergiás betegek legnagyobb számban a 20-40 éves korúak között találhatók, de nem ritka, hogy 70 év fölött jelentkeznek az első tüntetek – mondta Takács Erzsébet, s azt tanácsolva mindenkinek, hogy amint jelentkeznek a tünetek, forduljanak orvoshoz.

Hajdú Bihar megye sajnos a parlagfűvel igen erősen fertőzött vidékek közé tartozik. Az ÁNTSZ úgynevezett csapdákban méri, hogy egyetlen köbméterben egy hét alatt hány pollen tapad meg. A parlagfű-pollenre érzékeny betegeknél köbméterenként mért napi 30 pollenszem felett már jelentkeznek a tünetek – ezért fontos információ a szezonról, hogy egy évben hány napon mértek e határ feletti értékeket.

ebrecenben 2006-ban 14, tavaly viszont már 26 napot jegyeztek fel úgynevezett magas (30-at meghaladó számú) pollenterheléssel. Ezek között volt 12 nap, amelyeken a parlagfű koncentrációja száz fölé emelkedett.

Az idei adatokról Horváth Albinnétól, az ÁNTSZ -tól a kaptunk tájékoztatást. Eszerint július közepén 30 körül alakult a köbméterenként mért pollenszám, de augusztus első hetében már 100 feletti értéket mutatott. A legmagasabb augusztus 18-25 között volt (ez az eddig mért legmagasabb) 805. Augusztus utolsó hetére valamelyest csökkent a terhelés: a csapda 1 köbméterében 550 pollent számoltak. Az adatok Debrecenre vonatkoznak.

  • Ön hogyan oldaná meg a parlagfű kérdést?
  • Elég a hapciból, induljon a parlagfű kommandó!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában