Helyi közélet

2008.09.25. 13:02

Debreceni közlekedési morál, van olyan?

<p><EM>„Miért van az, hogy a debreceni autósok nem toleránsak??? Még Budapesten is magasabban van a közlekedési morál, mint Debrecenben!” -</EM> írja fórumozó látogatónk.<BR /></p>

„1. Pirosra váltásnál mindig van egy autó, aki már piroson megy át. De még az utána jövő is átmegy!

2. Az indexet a kanyarban használni kellene! Sőt, csak Debrecenben tapasztalom, hogy sávváltáskor szinte senki nem használj az indexet! A nagy autósok nem használják, mert úgy érzi a sok barom, hogy rá nem vonatkozik a KRESZ.

Gyakran ez a fiatalok problémája, biztosan ciki az irányjelzőt használni. Aki elé besorol, a hülye majdcsak fékez ha nem akarja összetörni a kocsiját. Maximul rádudál.

3. A forgalom Debrecenben általában 50 helyett 60-65-tel megy, ami önmagában még nem is nagy probléma, de a fiatalok többsége és a nagy autóval rendelkezők, vagy éppen a régi zsigások 80-nal mennek, index nélkül előzgetnek, bevágnak eléd.

4. Sok fiatal inkább megvesz egy ócska lepukkant BMW-t, mint egy fiatal középkategóriájú autót, csak hogy villogjon. Persze ilyen autóban úgy érzi, hogy neki mindent szabad.

Nekem egy méretre kis autóm van, ez is megy úgy, mint egy ótvaros BMW, de ezek a nagyeszűen gyakran ledudálnak, ha csak 50-60 között "tötyögök" a városban. Igaz, előttem ő sem tud gyorsabban menni.

5. Nem zöldnél kell elkezdeni a sebességváltót piszkálni, mert akkor a 4. kocsi már nem tud átmenni a lámpánál!

6. A kiegészítő lámpával rendelkező jobbrakanyarodó sávba ne soroljon már be az, aki egyenesen akar menni, mert a mögötte lévő 4-5 autó nem tud tőle lekanyarodni.

7. A gyorshajtók mellett ugyan kisebb probléma a lassan közlekedők. A városban nem 30-cal kell közlekedni.

Persze ha a közlekedési viszonyok olyanok, akkor én is lassabban megyek olykor, mint minden normális autós, pl. friss hóesésben, csúszós úton, nem belátható úton, ködben, stb.

Régebben azt hittem, hogy a tötyögés a kisautósokra jellemző, de ez nem igaz, legalább annyi - ne sértődjék meg senki - hölgy tötyög lassan még nagy autókban is. Vagy aki kézben mobiltelefonál.

8. A türelem hiánya. Ha valaki parkolót keres, azért megy lassabban, a sok hülye meg dudál mögötte, hogy menjen már.

Ha valaki nem úgy közlekedik, akkor már beszólnak neki. Egy gyorshajtó szerint a tötyögők hülyék, a lassúak szerint meg a gyorshajtók.

Mindkettő igaz, és mindkettő dudál a másikra, szidja a másikat Az eszükbe sem jut az embereknek, hogy a másik azért megy gyorsan, mert siet a kórházba a feleségével.

A másik meg nem azért megy lassan, mert bénán vezet, hanem mert egy kisautóval nem lehet ugyanúgy közlekedni, nem úgy kanyarodik, nem úgy fekszi az utat, stb.

9. A nagy autós lenézi a kisautóst. Ha kisebb autója van a másiknak, az nem azt jelenti, hogy kis szerencsétlen, hanem neki ilyenre telik, vagy direkt ilyet szeretett volna, mert városban a kis autó a PRAKTIKUS: boltba járáshoz elég az 10-s is akár, és könnyebb vele parkolni is, ami nem utolsó szempont.

Olyan ez, mint ha nekem nagy házam van, és minden fórumon szidnám a panelban lakókat, mert nekik csak arra telik.

Még tudnék írni sok debreceni tapasztalatot, de most csak ezek jutottak eszembe.”

AZ EREDETI FÓRUMHOZ ITT TUD HOZZÁSZÓLNI!

Kapcsolódó cikkek:

Egyirányúsodhat a belvárosi közlekedés

Jó közbiztonság, rossz közlekedés

A Tömeg és tömegben közlekedés bosszantó jelenségei

Megbénulhat a közlekedés Debrecenben

Dombostanya: közlekedés nélkül

Közlekedés a Széchenyi utcán – lesz-e káosz? -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában