Helyi közélet

2008.09.29. 06:52

Csússzunk le az élvonalból!

<p>Már látom lelki szemeim előtt, hogy az ünnepi pezsgőn ott díszeleg fekete gyászkeretben: túlzott fogyasztása májzsugort okozhat.<BR /></p>

Igyunk az egészségére! Meg a születésnapjára, a névnapjára, az újesztendőre, a gyermekáldásra, az ifjú párra, a sikeres vizsgára, a sikeres tanévre, a jogosítvány megszerzésére, a házavatóra, a keresztelőre, húsvéti áldomást, per tu-t, a jókedvünkre, a rosszkedvünkre, arra hogy vége a hétnek, hogy vége a napnak...

S, ez csak néhány ok, amiért szánkhoz emeljük a szerrel telt poharat, hogy torkunkon legurítva azt, átadhassuk magunkat a jóleső ernyedtségnek, lazaságnak, jókedvnek.

Mert a szesz hatása mindenkit elér, s ha túlzásba visszük, akkor a függőség is hatalmába kerít. Az alkohol talán az egyetlen olyan természetes drog, amelyet a legtöbb hangzatos névvel illetnek világszerte. Fajtára is a legnépesebb; tömények, „hígak”, kevertek, díszítettek, s puritán „májgyilkosok”.

Kíváncsi vagyok, mikor teszik végre kötelezővé, hogy az alkoholos üvegekre is hasonló címkék kerüljenek, mint a cigarettás dobozokra. Már látom lelki szemeim előtt, hogy az ünnepi pezsgőn ott díszeleg fekete gyászkeretben: túlzott fogyasztása májzsugort okozhat.

Vagy: túlzott bevitele után az önkontroll képessége csökken. Stb. Elsőre lehet, hogy megdöbbennénk, s felháborodnánk, de hosszútávon talán lecsúsznánk végre a világ alkoholfogyasztási ranglistájának élvonalából, valamely egészségesebb tartományba.

Gyermekeink nem gondolnák úgy, hogy a manapság oly népszerű „drog” fogyasztása természetes. S, más megoldást találnának a feszültség levezetésére. Elhinnék, hogy a bulit úgy is lehet élvezni, ha nem a rózsaszín köd üli meg az agyukat, s a porcelán isten előtt imádkozva végzik az estét.

Fabók Ágnes

[email protected]

Előzmény:

Féljék és tiszteljék a szert!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában