Helyi közélet

2008.07.04. 10:36

Egy perc alatt egy nerc alatt

<p>Debrecen – A nyári színházi esték Ray Cooney A miniszter félrelép című nagysikerű komédiájával indult, melynél szórakoztatóbb előadást rég látott a debreceni közönség. Eddig.</p>

A kitűnő angol szerző másik, – Gálvölgyi János és Szerednyey Béla főszereplésével – utóbb bemutatott darabja, a Ne most, drágám! című vígjáték még ezt is felülmúlta. S talán kijelenthetjük, hogy a Madách Színház e nagyszerű vendégjátékával a programsorozat eddigi történetének egyik legerősebb produkcióját kaptuk.

Már a reflektorlámpák felkapcsolásánál sejteni lehetett, hogy különleges estének leszünk részesei, hiszen a nézők – első színrelépésükkor – ösztönösen tapssal köszöntötték a budapesti művészeket. (Elképzelhető, hogy más lett volna a helyzet, ha a szereposztásban az ismert és közkedvelt aktorok helyett, mint Gálvölgyi János, Szerednyey Béla, Pusztaszeri Kornél, Tóth Enikő, Csűrös Karola, ismeretlen neveket találtak volna.) Nyilván ez a megelőlegezett bizalom is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire lelkesedtek a színészek – akik egyébként kisebb-nagyobb megszakításokkal 1995 (!) óta játsszák a darabot –, és tudásuk, tehetségük legjavát adták cserébe, hálájuk jeléül a közönségnek.

A hangulat tehát adott volt a mesterien megírt alapanyaggal együtt, melyet az alkotók a tőlük telhető módon igazi professzionális kivitelezéssel koronáztak meg. Ide kívánkozik egy rövid vicc, illusztrálva Ray Cooney művének világát: „Gyanakvó férj a feleségéhez: – Honnan van ez a gyönyörű nyakláncod, drágám? – A kocsid hátsó ülésén találtam, édesem.” A szövevényes, félreértéses szituációkon alapuló történetben házasságtörő férfiak és nők hazugságaik labirintusából keresik a menekülési útvonalat, és ahelyett hogy megtalálnák, egyre jobban eltévednek benne. Kiderül a felszarvazóról, hogy felszarvazott, ledér asszonyokról kerülnek le és fel a ruhák, miközben gyanakvó feleségek és féltékeny férjek bukkannak fel váratlanul.

A fokozatosan bonyolódó cselekmény egyre kacifántosabb helyzeteket produkál: a szőrmeszalon egyik tulajdonosa, Gilbert Bodley (Gálvölgyi János) 10 ezer fontot érő luxus nercbundával szeretné megajándékozni Janie-t (Tóth Enikő) a hódítás reményében úgy, hogy a nő férjének 90 százalékkal „leakciózza” (tehát zsebből ő fizeti) a szőrmét. Üzlettársa, Arnold Crouch (Szerednyey Béla) kissé nehézkes felfogásával azonban keresztülhúzza a számításait, ráadásul kiderül: a sztriptíztáncosnő férje (Pusztaszeri Kornél) nem is nejének, hanem butuska titkárnőjének (Ladinek Judit) szánná a bundát. Persze, ahogy vígjátékoknál illik, megjelenik a széltoló Bodleyöregecskedő” felesége (Menszátor Magdolna) és a gépírónő brutális férje (Barabás Kiss Zoltán), miközben az eltévelyedett hölgyeket a bárszekrény és a gardrób rejteke őrzi.

A rendező, Szirtes Tamás messzemenően kiaknázta a vígjáték kínálta lehetőségeket, tobzódhattunk a mókásabbnál mókásabb karakterekben, a gördülékeny és kacagásra ingerlő-kényszerítő jelenetekben. Itt ezerrel pörögtek az események, na, és persze a színészek. Közülük a Szerednyey–Gálvölgyi–Pusztaszeri hármas fogat vitte a prímet. Lépésről lépésre, mimikáról mimikára megkoreografált bohóckodásaikat nyílt színi tapssal jutalmazta a közönség. A női csapat sem maradt alul e „mérkőzésen”; hiszen Tóth Enikő éppolyan dögös, férfifaló hölgyeményként indított hadjáratot a teremtés koronái ellen, mint „szőkeségével” Ladinek Judit, érzelgősségével Csűrös Karola (Mrs. Frencham), vagy visszafogottságával Kökényessy Ági (Miss Tipdale).

– Hassó Adrienn –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában