Helyi közélet

2008.05.15. 17:25

Kötelezővé teszik a közintézményekben a cigány nyelveket

<p>Romani és beás nyelven is intézhetik majd ügyeiket a magyarországi romák.</p>

A kormány által elfogadott javaslat alapján az oktatási, közigazgatási és igazságügyi intézmények mellett a kulturális és szociális intézményekben is biztosítani kell a két roma nyelv használatának lehetőségét.

Ha az Országgyűlés is megszavazza a törvényjavaslatot, első lépésként már az ősszel elkezdődik mindkét nyelven a tankönyvek fejlesztése.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a kisebbségi nyelvek európai chartájához.

Ennek alapján jelenleg hat nyelven - szlovákul, horvátul, szerbül, németül, románul és szlovénul - van lehetőség oktatásra, illetve a hivatalos ügyek intézésére a közigazgatásban és az igazságügyben - mondta a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón. Gémesi Ferenc közölte: a vállalásokat a kormány szándékai szerint kiterjesztik a romani és a beás nyelvre is.

A törvény elfogadása esetén az oktatáson, a közigazgatáson és az igazságügyön túl mindkét nyelv esetében biztosítani kell a nyelvhasználat lehetőségét a kulturális, az egészségügyi és a szociális intézményekben is.

Emellett romani nyelven a digitális átállás után rádió és televízió állomás is működne. Gémesi Ferenc elmondta: a törvény elfogadása után intézkedési terv készül az ütemezésről.

A tervek szerint már ősszel elkezdődik mindkét nyelven az alsó tagozatos tankönyvek fejlesztése, majd uniós támogatással a tananyagfejlesztés, illetve az egyetemi szakok akkreditációja és a nyelvet oktató tanárok továbbképzése.

A szakállamtitkár szerint a közigazgatásban és az igazságügyben, de gyors felkészítéssel az egészségügyi és a szociális intézményekben is biztosítható olyan szakemberek jelenléte, akik beszélik a romanit vagy a beást.

  • Kínai földrengés Földrengés Kínában 2008.05.13.
  • Cigánytáborokat gyújtottak fel
  • Tizenhét percig levegő nélkül David Blaine trükkjei 2008.05.02
  • Takarodj vissza Németországba!
  • Újabb bomba az Infoparknál
  • Elfogták a kórházi rablót
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában