Helyi közélet

2008.04.24. 19:18

Látszatkettősségek harmóniája – Aba-Novák

<p>Debrecen – Nem jó kijönni az Aba-Novák-kiállításról. Az életmű súlyával a vállunkon, reánk döbbenhet a hétköznapok színtelensége. Maradjunk hát minél tovább odabent! <DIA width="900" height="700" alt="Aba-Novák Vilmos kiállítás 2008.04.21."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Aba_Nov_k_Vilmos_ki_ll_t_s_2008_04_21_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Aba-Novák Vilmos kiállítás 2008.04.21." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/aba-novak-vilmos-kiallitas-modem-I.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/aba-novak-vilmos-kiallitas-modem-II.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Aztán persze, távolodván, a Déri téren, már jobban érezzük magunkat a bőrünkben, fák, virágok, pázsit, sőt, kontextuális mező: Medgyessy Ferenc szobrai az 1937-es párizsi világkiállításon nyertek nagydíjat, csakúgy, mint Aba-Novák Vilmos (1894–1941) lenyűgöző pannója, amelyet a Modemben megrendezett, júliusig látható életmű-kiállítás utolsó (előtti) termében tekinthetünk meg. Persze út vezetett e monumentális pályaműig. Rövid, ám művekben igen gazdag alkotói életút – amely, a kiállítás nagyszabású merítkezésének köszönhetően, a befogadó számára üdvösen hosszúnak tűnik.
Az úton számos állomást különítettek el a kiállítás rendezői (s többször azokon belül is szobácskák különülnek el tematikusan, sajátos intermezzóként csatlakozva az adott stáció világába). Az útkereső, majd a fényigézett és tájihletett periódusokat (Felsőbánya, Igal), az áttörésként értelmezhető itáliai képek szakasza követi (amikor az érett korszakára jellemző tempera-falemez technikával házasságot kötött a művész). Majd a jellegzetes cirkuszi világ vezet át bennünket a táblaképek és freskók grandiózus aba-nováki birodalmába, vázlatok, tervek, mozgókép segítségével.

„Ez műhely és nem kaszinó! Látogatók a fogadószobába!” – a festő intelmét stílusosan megfogadtatva lőréseken át engednek bepillantást a tervezők a műterembe, ahol munka közben is látjuk a mestert, filmen. Szemben apró érdekesség Berda József költő portréja, ízes válaszkölteménnyel. Aztán pedig „Szolnoktól Zsögödig” vezetnek a képek – lenyűgöző tájinspiráció, vidéki zsánervilág. Az oldalfolyosón rajzbéli csemegéken át jutunk a „hamisterembe”: néhány ál-Aba-Novákot a hátlapján is megszemlélhetünk, átlátszó lemezek foglalata által. Majd tanítványok és alkotótársak kitekintőjén és két filmen keresztül kötünk ki a legendás, a magyar–francia történelmi kapcsolatokat megjelenítő, a világkiállításon nagydíjat nyert óriás pannónál, pontosabban annak reprodukciójánál. Anjouk, Rákóczi, Berlioz és társai. És, kifelé menet, meglepetésként, egy kis debreceni…

Aba-Novák művészete azért is hallatlanul izgalmas, mert látszólag ellentétes nagyvonások foglaltatnak benne harmonikus egységbe. Sokoldalúság és egységesség. Monumentalitás és finom részletezettség. Modernség és tradíció. Közönségnek és „vájtfülűeknek” tetszés. Rövid élet – bőséges életmű. Lehetne ecsetelni hosszasan, hogy ezek a szintetizálódó látszatkettősségek mi mindenben nyilvánulnak meg. Aba-Novák ezt már megtette helyettünk, és, ha megnézzük a kiállítást, látjuk: önmagáért beszél.

– Fábián György –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában