Helyi közélet

2008.03.18. 17:01

Hétmilliárdos fejlesztésre készül az egyetem

<p>Debrecen - A tervek között szerepel egy úgynevezett MAG ház (Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ) építése, felszerelése és új épület létrehozása az informatikai kar számára.</p>

- A piaci igényeknek megfelelően a Debreceni Egyetemen folyamatosan nő a műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók száma. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása és a technikai feltételek megteremtése érdekében csaknem hétmillárd forint összegű pályázatot nyújtott be az intézmény az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében – jelentette be kedden Fésüs László rektor.

Elmondta, hogy a tervek között szerepel egy úgynevezett MAG ház (Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ) építése, felszerelése; új épület létrehozása az informatikai kar számára; a klinika-telepen álló elméleti tömb rekonstrukciója és fejlesztése; továbbá laboratóriumok, kísérleti üzemek felújítása, rekonstrukciója; illetve info-kommunikációs technológiai fejlesztések.

A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv mindkét stratégiai céljához hozzájárul: javítja a munkaképességet és lehetővé teszi a térségi beruházásokat.
Valamivel több mint 300 millió saját erőhöz 6,5 milliárd forint elnyerését pályázta meg a Debreceni Egyetem, melyet a kiemelkedő tehetséggondozási program és K+F (kutatás-fejlesztési) tevékenysége nyomán máris nemzetközi elismertség övez.

A színvonal emeléséhez azonban elengedhetetlen a fejlesztés, illetve kiemelt céljuk az egységes európai felsőoktatás szerves részévé válni. A bejelentett fejlesztésekkel javíthatók az oktatás gyakorlati feltételei, az egyetem hallgatóinak, oktatóinak, kutatóinak és nem utolsó sorban külső partnereinek munkakörülményei, és tovább fejleszthető az eszközbázis.

Ezzel – az elmúlt évek extenzív kibontakozását folytatva – a Debreceni Egyetem a kormányzati és saját intézményi céljaival összhangban további jelentős növekedés elé néz.

Ez pedig illeszkedik a gyakorlati képzés fejlesztéséhez, a K+F+I tevékenységek hatékony és kiterjedtebb végzéséhez, valamint a felsőfokú végzettségűek egész életen át tartó tanulásának elősegítéséhez.

  • További egyetemi hírek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában