Helyi közélet

2007.12.10. 06:19

A jövő év kérdése: mennyi pénzt viszünk haza?

<p>Jövőre több pénzt találnak majd a fizetési borítékukban mindazok, akik az átlagos keresetűek közé tartoznak, azaz havi bruttó 90 ezer és 200 ezer forint között keresnek Villámvoks: Önnek jövore több marad a zsebében, mint idén?</p>

Jövőre több pénzt találnak majd a fizetési borítékukban mindazok, akik az átlagos keresetűek közé tartoznak, azaz havi bruttó 90 ezer és 200 ezer forint között keresnek - legalábbis ez derül ki a pénzügyi tárca adataiból. Az érintett honfitársaink jövedelempozícióját a számukra kedvezően változó adójóváírási szabályok javítják némileg.

Kicsit jobb lesz

A Parlament által elfogadott jövő évi adótörvényekből egyebek mellett kiolvasható, hogy a magyar munkavállalók 2008-ban nem fizetnek több személyi jövedelemadót, mint idén, sőt az átlagos keresetűek (ezen egy meghatározott jövedelmi sávba esőket kell érteni) jövedelmi pozícióját az adójóváírás változása némileg még javítja is.

Miközben tehát a módosítások összességében pozitívan érintik az adózókat (érvelnek a pénzügyi tárcánál), a vállalkozások adóterhelését a 10 százalékos adókulcs határának a kiszélesítése, valamint a fejlesztési tartalék szabályozásának a változása csökkenti.

Több vagy annyi

Miközben havi bruttó 70 ezer forintnak az ideihez hasonlóan jövőre is 56 ezer 840 forint lesz a nettója, bruttó 150 ezer forintnál 2.715, 180 ezer bruttónál pedig már 4.515 forinttal marad több a borítékban, mint az idén.

Ugyanakkor a rendszer felülről is zár, amit bizonyít, hogy 300 ezer forintos havi bruttó keresetnél az illető nettó keresete változatlan marad.

Számítások szerint egyébként az átlagkeresethez jutók jövőre közel tíz százalékkal kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek, ami 48 ezer 662 forint megtakarítást jelent számukra a következő esztendőben.

Kapcsolódó anyagok:

  • Mennyi marad a zsebben nálunk és náluk?
  • Ki lesz a költségvetés vesztese?
  • Még drágább az életed
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában