Helyi közélet

2007.11.23. 05:57

Péntek Könyvbemutató

<p>Jót beszélgetett Lévai Katalin és Verebes István a múltkori szombati Nap-keltében. Adták-vették a szót meghitten, s a riporteri áhítat rengeteg dicsfényt szórt az ezúttal könyvszerzőként ott lévő írónőre.</p>

A jeles esemény harangszavát az kondította, hogy a szerzőnek immár többedik kötete látott napvilágot, s ha az a „szakmában” nem is ver fergeteges hullámokat, a politikai – vagy pontosabban a finoman rejtjelezett egyik oldalra húzó – reggeli tévéjáratban fontos esemény.
Miként fontos maga az alkotó, hisz pozíciója tündökletes. Lévai Katalin amellett, hogy író, politikus is. Képviselő. Magas állami posztból szárnyalt át az EU-ba, s rakott fészket a

„brüsszeli ház” eszterhéja alatt. Ott képviseli kisded hazánkat. Vagyis minket. És ez nem akármi. Elhivatottság, munka, törődés. Vállalta.
A fáradságot is, a küldetést is. Jogosan kérdezte hát az egykorvolt színidirektor és főrendező – ő maga gyakran hozza szóba nem kis nosztalgiával hajdani hivatását –, hogy: Kedves írónő, bokros teendői mellett mikor jut ideje a halhatatlanságnak is áldozni? Egyszerűbben: mikor ér rá írni?
Éjszaka – jött a felelet, s ebben miért kételkednénk. A messzi távolban töprenkedő éjszakák tehát új művet eredményeztek. S ahogy elkészült, máris megjelent. Egy ilyen szerzőnél és az ilyen művekért ugyanis sorban állnak a kiadók.
Érzik a sikerszagot. S akkor mit tehet a „napkelte”? Mindenki mást megelőzve elsőként ad hírt a szenzációról, s ajánlja a művet a rajongók figyelmébe. Verebes István ezt tette. Egy kis szépséghibával. Mint bevallotta, nem olvasta a könyvet. Előző este kapta meg, s csak belelapozott, illetve az elejét futotta át rendkívüli figyelemmel. Viszont ennek ellenére sikeresen emelte ki azokat a mozzanatokat, amelyek a történet szegletkövei. És ez Lévai Katalinnak nagyon tetszett.

El is tűnődtem tanulságként: nálunk nem is olyan nehéz sikerre szert tenni. Csak egy jó beosztás kell hozzá, s máris zseniként nyergelhető a Pegazus
Boda István

Részletes tévéműsor a Hajdú Online-on:
http://tv.haon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában