Helyi közélet

2007.11.12. 10:27

Nem változtatnak a vetésterven

<p>Csökmő – A gyakori esőzések miatt jelenleg szünetelnek az őszi munkálatok a csökmői Bihari Táj Mg. Kft-nél. Az őszi mélyszántást befejezték, a búza vetését viszont félbeszakította a kedvezőtlen időjárás. Húsz nap alatt több, mint 110 milliméter csapadék hullott Csökmőre.</p>

A mezőgazdasági társaság fontos szerepet játszik Csökmő életében, hiszen harminc család megélhetését biztosítja, és a kistermelők integrálását, mezőgazdasági szolgáltatási igényeit elégíti ki.

A Kft. 1550 hektár gyenge minőségű, szikes területen gazdálkodik jó eredménnyel. Az idén 200 hektáron őszi káposzta repcét, 250 hektár őszi árpát, 550 hektár őszi búzát, 550 hektár olaj napraforgót termesztettek. De a 2007-2008-as gazdasági évre is hasonló a vetéstervük.

Az idén nyáron, az aszály miatt csak a napraforgó termésátlaga érte el tervezettet, tudtuk meg a kft vezetőitől. Hektáronként két tonna lett az eredmény. A többi növénynél a magas felvásárlási ár kompenzálta a gyenge termésátlag miatti kiesést. Jelenleg a repce és az árpa már kikelt, szépen zöldell.

A mezőgazdasági társaság vezetői nem aggódnak amiatt, hogy jelenleg nem haladnak a tervek szerint a munkával, hiszen – mint mondták - volt már olyan ősz, amikor csak decemberben tudták befejezni a vetést.

Amint az időjárás engedi, azonnal folytatni fogják a megkezdett munkálatokat. Ha esetleg nem tudják befejezni a vetést, akkor tavaszi növényekkel fogják a kimaradt területet hasznosítani.

- Kiss Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában