A tűzoltók napja

2024.05.04. 12:34

A debreceni tűzoltó szerint nem csak bátornak, kreatívnak is kell lenniük

Félegyházi Viktor egy izgalmas munkát keresve vágott bele a hivatásba. A tűzoltó eddigi tapasztalatai igazolják a várakozásait.

Szőke Tímea

A tűzoltók napja alkalmából Félegyházi Viktor tűzoltó beszélt nekünk erről a hivatásról

Forrás: Molnár Péter

A hajdúböszörményi Félegyházi Viktor tűzoltó 8 hónapja van a debreceni tűzoltóság állományában, öt hónapos kiképzés után 3 hónapja lát el szolgálatot. Habár még kevés a tapasztalata, azt már tudja, hogy jól választott, amikor az izgalmas munka mellett döntött, továbbá, hogy alapos szakmai felkészítést kapott és kollegiális légkörben tanulhatja el a beavatkozások fortélyait. A tűzoltók napja alkalmából kértük meg, hogy beszéljen munkájáról, amiben tűz, baleset, műszaki mentés egyaránt előfordul.

Debrecen A tűzoltók napja alkalmából Félegyházi Viktor tűzoltó beszélt nekünk erről a hivatásról haon
A tűzoltók napja alkalmából Félegyházi Viktor tűzoltó beszélt nekünk erről a hivatásról
Forrás: Molnár Péter

Félegyházi Viktor tűzoltó nem erre a pályára készült

Mint érdeklődésünkre a 28 éves fiatalember elmondta, az eredeti szakmája fodrász, de nem alakult ki elegendő vendégköre, váltania kellett. Mivel az öccse a tűzoltóknál dolgozott, így jött az ötlet, hogy ő is megpróbálja. Elárulta, az is szempont volt, hogy a tűzoltóknak sok szabadidejük van: 24 órás szolgálatot 48 órás pihenő követ. Bár akkor úgy gondolta, e munka mellett alkalmanként a fodrász mesterséget űzi majd, máshogy alakult: Viktor futballbíróként is tevékenykedik, és az utóbbi időben inkább erre fordítódik sok ideje.

A testvérem beszélt nekem erről a hivatásról és vonzott, amit hallottam tőle, illetve amit a tűzoltók munkájáról általában tudni lehet: leginkább azt, hogy nem egy unalmas szakma. A jó munkabeosztás mellett vonzó, hogy a tűzoltók életeket mentenek, és a változatos tevékenység során nagyon sokfélét lehet megtapasztalni

 – sorolta a Haonnak a fiatal lánglovag. – Persze, maga a tűzoltás nagyon izgalmas dolog, három hónap alatt volt részem benne. Egyszer halálos közúti balesetnél kellett segítenem. Bár adódnak nehéz helyzetek, mint például a halálos baleset, ezek hozzátartoznak a munkánkhoz – tette hozzá.

Debrecen Félegyházi Viktor tűzoltó teljes védőruhában haon
Félegyházi Viktor tűzoltó teljes védőruhában
Forrás: Molnár Péter

Tűz, gáz, baleset: mindenre felkészítenek

Beszélt az öt hónapos kiképzésről, ami Budapesten zajlott, és tetszett Félegyházi Viktornak. Mint felidézte, részletesen megtanították a szakma alapjait, köztük a tűzoltás tudnivalóit, kezdve azzal, hogyan kell égő épületbe behatolni. Emellett a Hatvan-nagygombosi Gyakorló Bázisra jártak, ahol járműroncsokon gyakorolták, mit kell tenni műszaki mentésnél, hogyan menekítsék ki a sérülteket az autókból, illetve megtanulták az eszközök, a feszítő-vágó vagy a roncsolló használatát. Volt még gázkonténeres tréning, ahol éles helyzetet utánoztak, valóban égett a tűz, azt el kellett eloltaniuk, ehhez a taktikákat is elsajátították, hogyan kezeljék a gázrobbanással fenyegető helyzeteket.

Mindenre felkészítettek, legalábbis amennyire lehet, mert nyilván a való életben tanuljuk meg, amit tudnunk kell. Mert a gyakorlóbázison nyugodt körülmények közt vágtuk a roncsot, de ez nem adja vissza azt, amikor a valóságban balesetnél mentünk, ott van az autóban beszorulva egy ember súlyos sérüléssel, és sürget az idő, hogy mielőbb kiemelhessük

 – mutatott rá.

Életeket mentenek

Meglepő módon azt mondta, a tűzesetek – e rövid tapasztalata alapján – nem félelmetesek.

Hiába megyünk be egy égő házba, megvan minden védőfelszerelésünk, szinte semmit sem érzünk a tűzből. Ami ilyenkor inkább ijesztő lehet, az a bezártság érzése: a rajtunk lévő védőruha és légzőkészülék szinte elszigetel, nem látunk a sötétben, füstben... Ez a szakma klausztrofóbiásoknak nem ajánlott!

– jegyezte meg. Úgy véli, egy dologra nem lehet felkészülni: arra, hogy ha baleset, tűz vagy valamilyen káreset a tűzoltó saját hozzátartozóját érinti.

Félegyházi Viktor természetesen nem szeretné, ha bárkinek is baja esne, de mint elárulta, kezdő tűzoltóként még várja, hogy riasztást kapjanak és menniük kelljen, inkább, mint hogy a laktanyában legyen. Szívesen veszi az új helyzetekkel járó kihívást és szüksége van az adrenalinra is, ami velejárója a munkának. – A legideálisabb lenne számomra, ha megmentenénk a bajba jutott embereket – mondta. Egyébként elég változóak a szolgálatok: van, hogy 24 óra alatt keveset kell vonulniuk, van, hogy háromszor-négyszer is riasztják őket.

Félegyházi Viktor tűzoltó Debrecen haon
Egy-egy eszköz súlya több kilogramm is lehet, már kézbe venni is munka
Forrás: Molnár Péter

Minden helyzetben fel kell találniuk magukat

Kortársainak azt javasolja, akit vonz az izgalom, szereti az adrenalinlöketet, nem akar napi 8 órában szabvány munkaidőben dolgozni, és elég rátermettnek érzi magát, annak érdemes megpróbálnia ezt a hivatást, mert tűzoltónak lenni jó!  

A rátermettséget úgy kell érteni, hogy ez, bizony, férfias szakma: aki otthon nem segített soha az apjának a műhelyben vagy a ház körül, az nem fog itt boldogulni, mert alap műszaki készségek szükségesek

 – figyelmeztetett.

Azt is megtudtuk, hogy kreativitás is szükséges egy tűzoltónak. – Az egyes helyzetekben fel kell találni magunkat. Ha kimegyünk egy helyszínre, ott nincsenek sablonok. Például balesetet ért autónál meg kell oldani, hogy kivegyük a járműből a beszorult akkumulátort, ráadásul úgy, hogy kötelességük minimális károkozással beavatkozni. De itt, a laktanyában is kaptam már olyan feladatokat, amiknek az elvégzéséhez a találékonyságomra volt szükségem – idézte fel.

Végezetül elmondta, nagyon jó kollektívaként működik az a csoport, amelyikbe beosztották; kollégái befogadták őt, segítik, tanítják. Ezért aztán jól érzi magát a debreceni tűzoltóság állományában.

  • Május 4-e 1991 óta a tűzoltók napja Magyarországon; 304-ben ezen a napon végezték ki Szent Flórián keresztény vértanút, aki később a tűzoltók védőszentje lett.  
  • A Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltók 2023-ban összesen 806 tűznél oltották a lángokat és 1762 esetben végeztek műszaki mentést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában