Látványos tűzoltás

2023.04.13. 20:00

Egymás után gyulladtak ki a légijárművek a Debreceni Repülőtéren – fotókkal, videóval

Aggodalomra semmi ok, valójában a reptéri tűzoltók avattak fel egy frissen leleplezett szimulációs eszközt.

Forrás: Molnár Péter

Európában egyedülálló tűzszimulációs berendezést adtak át csütörtök délután a Debreceni Tűzoltó Kiképző Akadémia, a DETKA Oktató Kft. telephelyén. A Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen szomszédságában lévő bázison leleplezett, Airbus A350-es repülőgép mintájára készült életnagyságú szerkezet valójában egy, a repülőtéri tűzoltók kiképzésére alkalmas eszköz. A tekintélyes méretű monstrum látványa talán nem ismeretlen a Haon olvasói számára, két héttel ezelőtt ugyanis fotóriporterünk már lencsevégre kapta titokzatos érkezését a Mikepércsi úton.

Herdon István, a XANGA cégcsoport vezérigazgatója az átadóünnepségen elmondta,  Startup vállalkozásként a DETKA gyakorlatilag a nulláról indulva, szimulációs oktatással kezdte fejlődését. A cég az innovatív ötletet felskálázva ma már országosan és nemzetközi viszonylatban is ismertté vált.

Debrecen alkalmas a befektetésre

Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója nagy mérföldkőnek nevezte, hogy a kiképzőközpont újabb egységgel bővült. Mint mondta, tőkebefektetőként megnyugvást jelent számukra, hogy a DETKA folyamatosan bővül és céljai elérése felé halad, hiszen így kézzel foghatóvá válik, hogy a befektetések jól hasznosultak. Hozzátette, ahol kemény munka folyik, ott foglalkoztatás, magas hozzáadott érték és technológiai innováció fedezhető fel. Kiemelte, minden alkalommal nagy örömmel érkeznek Debrecenbe, mivel rengeteg sikeres vállalkozás szerepel a befektetői portfóliójukban a városból és a környező településekről.

Hozzászokhattunk már, hogy Debrecenben mindig valami nagyszerű dolog történik. A város sikerének kulcsa, hogy egrészt a Debrecenben mindig is jelenlévő szaktudásra támaszkodunk, másrészt az együttműködésre való képesség is megtalálható a városban, ami egy vállalkozás beindításához szükséges

 – mondta beszédében Balázs Ákos. 

Az alpolgármester a fejlesztéssel fontosságával kapcsolatban elmondta, nemcsak az utasbiztonságot, hanem Debrecen regionális központi szerepét is növeli, hiszen a város csak úgy tud erős gazdasági szereplővé válni, ha nem áll meg a határainál.

Európa szívében a biztonságos légiközlekedésért

Vajda János, a DETKA Kft. fejlesztési igazgatója szerint ezzel a fenti gondolattal azt a célt tűzték ki a 2018-as alapkőletétel idején, hogy Debrecenben Európa legmodernebb és legösszetettebb kiképzőpályáját hozzák létre.

Elsőként egy A320 típusú légijármű valósághű modelljét sikerült telepítenünk, amellyel számos magyar és európai repülőtéri tűzoltó gyakorlatozhatott. Az elmúlt években sikeres együttműködést kötöttünk a hazai rendvédelmi szervekkel, büszkeséggel tölt el, hogy a Terrorelhárító Központ mellett a rendőrség és a fegyveres biztonsági őrség is nálunk végez kiképzéseket

 – mondta Vajda János. Az igazgató hangsúlyozta, a modern gyakorlópálya sikere önmagában nem elegendő, így arra is figyelmet fordítottak, hogy egy olyan szakmai csoportot állítsanak össze, akik tapasztalt tudást képesek átadni.

Mint mondta, a kiképzőbázis, ami méltán igazodik Debrecen vízióihoz, amely az Airbus A350-es szimulátor átadásával vált teljessé. A légijárműben a valós dimenziók mentén megtalálható a pilótafülke, mosdó, stewardess-pihenő, kompletten berendezett elsőosztályú utastér, emellett függőleges és oldalirányú mozgásra is képes.

A köszöntőket követően a DETKA történetében először átadták a Révay László-emlékdíjat, melyet az Újfehértói Őrláng Polgárőr és Tűzoltó Egyesület kapott meg. A cég egyik, tragikus hirtelenséggel elhunyt alapítótagjának emlékére alapított elismerést az az országos önkéntes tűzoltó egyesület érdemelheti ki, amely munkájával hozzájárul a katasztrófavédelem munkájához.

Végül a jelenlévő vendégek megtekinthettek egy látványos bemutatót, melyben előbb az A320-as hajtóműve, majd az újonnan átadott szimulátor utastere kapott lángra. A reptéri tűzoltás speciális feladat, a járművek szárnyaiban akár 40 tonna kerozin is lehet, mely nagyon magas hőfokon ég. A baj megelőzésére nagy teljesítményű, a legkorszerűbb technológiával ellátott tűzoltóautók érkeztek, melyeknek az oltási kapacitása 6000 liter percenként.

Természetesen a lángokat hamar megfékezték a tűzoltók, amit a vendégek nagy tapssal fogadtak, így az átadó ünnepség tovább folytatódott.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában