Hőstettek

2024.04.24. 07:00

Nem csak védenek, számos esetben életet is mentettek a hajdú-bihari rendőrök

Nem számít, hogy egyenruhában vagy szolgálaton kívül. Ha emberi élet múlik rajta, cselekednek. Összegyűjtöttünk olyan eseteket a vármegyéből, ahol rendőr mentett meg valakit a haláltól.

Hajnal László

Három rendőr mentett meg egy kilencedik emeleti erkélyről lógó férfit

Forrás: police.hu

A rendőri munkát leginkább a bűncselekmények felgöngyölítésével, a baleset- és a bűnmegelőzéssel szoktuk azonosítani. Habár közvetve ezek a tevékenységek is életet mentenek, gyakran előfordul, hogy szolgálati kötelességükön felül, pusztán emberségből lépnek közben elesett vagy bajba jutott személyekért. Aki ugyanis ezt a hivatást választja, számára nemcsak a rend megőrzése, hanem a segítségnyújtás is ösztönös cselekedet. Szent György napja a rendőrség napja. Ebből az alkalomból szemezgettünk a teljesség igénye nélkül a Hajdú-Bihar vármegyei rendőr-főkapitányság kötelékébe tartozó egyenruhások történeteiből, amelyekben rendőr mentett életet, valamilyen bátorságról tanúskodó kisebb cselekedetet vagy akár szélesebb körben ismertté vált hőstettet vitt véghez.

rendőr mentett, rendőr, debrecen, rendőrség, hős rendőr, életet mentett, segélyhívó, hőstett
Lévai Erika törzsőrmester és Berki Róbert főtörzsőrmester elsőként ért ki a Diószegi úti balesethez
Forrás:  Police.hu

Nagy visszhangot kapott az a két évvel ezelőtt, szeptemberben történt esemény, amelyben három rendőr erején felül teljesítve mentett meg egy férfit attól, hogy lezuhanjon egy kilencedik emeleti társasház erkélyéről a Tócóskertben. A mentésben részt vevő egyik törzszászlós, Bora László a Haonnak is beszámolt a történésekről. Akkor úgy fogalmazott, nemcsak rendőrként, emberként is csak azt tették, amit bárki kötelességének érezne hasonló helyzetben.

Az 54 éves férfit egészen a tűzoltók kiérkezéséig kezénél fogva tartották, miközben azt kiabálta, engedjék el, mert már nem akar élni. A rendőrök azonban nem hagyták, hogy eldobja az életét, Bora László saját épségét is kockáztatva az erkély korlátján átmászva biztosította, hogy a férfi ne zuhanjon a mélybe.

 Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a szabálytalanul parkoló autók miatt a tűzoltó emelőkosara nem tudta megközelíteni a húsz méter magasságban lévő erkélyt.

Ugyancsak nem törődött a veszélyhelyzettel az a három rendőr, akik egy idős házaspárt menekítettek ki egy égő házból 2011 augusztusában Biharkeresztesen. Az egyenruhások kiszúrták, hogy lángra kapott a tető, s miközben értesítették a tűzoltókat, behatoltak, majd elzárták a gázcsapot, és áramtalanították az ingatlant. Ezt követően kivitték a két bent lévő nyugdíjast, akik akkor még észre sem vették a veszélyt. A rendőrök a melléképületből egy gázpalackot is eltávolítottak, majd vödrökkel hozzáfogtak az oltáshoz.

Nem a tűz, sokkal inkább önmaga jelentett veszélyt egy idős debreceni nőre 2014 októberében. Egy férfi értesítette a segélyhívót, miszerint 74 éves nővére telefonon tudatta vele, hogy véget vet az életének. A rendőrök tüstént a helyszínre érkeztek, ahol az asszonyt a kertben találták meg, egy fára felakasztva. Az utolsó pillanatban vágták le a kötélről, így sikerült megmenteni az életét.

Elesett embereket, kisgyermeket is rendőr mentettek meg

Hasonlóképpen saját életére tört az a nő, aki 2021 májusában autójával rokonlátogatásra indult, azonban éjfélig sem érkezett meg. Miután bejelentették az eltűnését, a rendőrök keresni kezdték, így bukkantak a Nagyerdőn a zavart állapotú asszonyra, aki ekkora már súlyos sérüléseket okozott magának, és erősen vérzett. Lévai Erika, Olajos László, Balogh Ádám, Szabó Mihály, Puskás Tímea és Bocskai Ibolya Anna azonnal megkezdték az ellátását, nyomókötéssel elállították a vérzést, a kihűlés megakadályozása érdekében pléddel takarták be, és vele maradtak, amíg a mentők kiérkeztek.

Lévai Erika ismerősen csenghet a Haon olvasóinak, ő az a törzsőrmester, aki idén februárban társával elsőként érkezett ki egy súlyos autóbalesethez a Diószegi útra. A karambolban hatan megsérültek, köztük három gyermek is. A rendőrnő a töltés melletti árokban felfigyelt egy 9 éves kislányra, aki az ütközés következtében repült ki az autóból. A gyermek vérzett, azonban nem lehetett megállapítani, honnan folyik a vér, ezért próbálta úgy helyezni a fejét, hogy a légútja biztosítva legyen.

Ijesztő érzés, hogy egy kislány élete múlik azon, hogy jól tartom-e a fejét, és figyelem-e az életfunkcióit

 – nyilatkozta a Zsaru magazinnak a baleset után Lévai Erika.

Nem ez volt az egyetlen, ismertté vált eset, amikor egy kisgyermekről gondoskodtak a debreceni rendőrök. Március 15-én, Debrecen külvárosában a járőrök találtak rá a hároméves Imikére, aki elkószált otthonról. Az egyenruhások észrevették, amint a csöppség egy kerítésnél guggol, miközben kezével egy résen próbált elérni egy kutyát. Mivel a kicsi őrizetlenül volt, magukhoz vették, hogy vigyázzanak rá. Éppen ekkor érkezett a bejelentés egy aggódó anyukától, aki elveszett gyermekét kereste. Imike így biztonságban hazajuthatott.

rendőr mentett, rendőr, debrecen, rendőrség, hős rendőr, életet mentett
Két rendőr mentett meg egy hároméves kisgyereket Debrecen külterületén
Forrás: police.hu

Nem csak egyenruhában törődnek embertársaikkal

Szolgálaton kívül is lehet számítani a rendőrökre. Nagy port kavart az az eset, amely 2023 januárjában történt Hajdúszoboszlón. Egy szabadnapos rendőr sikoltozásra ébredt otthonában. Födő István őrnagy nem tétovázott, kikelt az ágyból, elhagyta lakását, és azonnal a hang irányába eredt. 

Ennek volt köszönhető, hogy elkapták azt a férfit, aki egy éles tárggyal fenyegetve megpróbált megerőszakolni egy fiatal lányt, aki épp hazafelé tartott egy szórakozóhelyről.

A vármegyei Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese is életet mentett 2022 szeptemberében. Hazafelé tartva arra lett figyelmes Debrecenben, a Komlóssy úton, hogy egy társasház első emeleti lakásának ablakából sűrű füst gomolyog. A rendőr felsietett a lakáshoz, kopogtatott, kiabált, azonban a zárt ajtó mögül nem kapott választ. Nem tétovázott, betörte az ajtót, és kivonszolta onnan a 66 év körüli férfit. Mint kiderült, az illető elaludt, miközben a tűzhelyen lévő vacsorája kigyulladt.

Egy hajdúnánási rendőr 2019 márciusában, szolgálati ideje lejártával tartott hazafelé, amikor a Rigó és a Gizella utcák sarkánál megpillantott egy autóst, aki indokolatlanul lassan közlekedett előtte, megállt, majd ezután is folyamatosan nyomta a féket. A rendőr gyanította, hogy valami nincs rendben, ezért a járműhöz igyekezett, ahol észrevette, hogy a volánnál ülő férfi rosszul lett. Értesítette a központot, majd a mentők kiérkezéséig elsősegélyben részesítette.

Szintén a közúton történt egy hasonló eset 2021-ben: egy 71 éves férfi orvosi vizsgálatról tartott haza, amikor kocsijából kiszállva esett össze egy debreceni benzinkúton, éppen egy rendőrmotoros szeme láttára.

 A hajdúböszörményi autópálya alosztály rendőre korábban Police Medic képzésben részesült, így – miután felismerte, hogy az illető légzése leállt – elkezdte a szívmasszázst, amit az időközben megérkező mentőszolgálat munkatársai folytattak.

Idén januárban egy taxi utasa hívta a segélyhívót Debrecenben, miután a sofőr rosszul lett. A járőrök perceken belül megérkeztek a helyszínre mentek, azonban a taxis akkorra már semmire nem reagált, sem légzése, sem keringése nem volt. Azonnal megkezdték az újraélesztését, amit az időközben kiérkező mentősök átvettek tőlük.

Voltak esetek, amelyek különlegességük miatt maradtak emlékezetesek. Ilyen például a 2022 januári, sárga seicentós autós üldözés, amelyben a rendőrök egy Debrecen belvárosában lévő ékszerbolt kirablóit vették üldözőbe, majd a Csapó és a Csillag utcák sarkán utol is érték a rablópárost. Az esetről videófelvételt is készített egy szemtanú, amely nemcsak az internetet járta be, de valósággal mém is lett belőle, ahogy a menekülő rablók rosszul veszik be a kanyart és egy parkoló autónak ütköznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában