Bírósági tudósítás

2023.12.13. 12:04

Többé nem ülhet volán mögé a létavértesi halálos balesetet okozó BMW-s

Egy kisgyermekes családapa életébe került, hogy rosszul mérte fel az előzést.

Hajnal László

Családapa halt meg a Létavértesnél történt balesetben

Forrás: Katasztrófavédelm

Előkészítő ülést tartott a Debreceni Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádol az ügyészség.

Az ülés kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot, mely szerint a vádlott 2022 szeptemberének egyik délelőttjén Létavértes külterületén Debrecen irányából megközelítőleg 80-90 kilométer per órás sebességgel haladt BMW típusú gépjárművével, amikor megpróbálta megelőzni az előtte haladó autót. Mivel rosszul mérte fel a rendelkezésre álló útszakaszt, összeütközött a szemközti sávban haladó személyautóval, amely az árokba sodródott.

A vele szemben, szabályosan közlekedő jármű volánjánál egy 41 éves férfi ült, aki a baleset következtében súlyos, traumatikus sérüléseket szenvedett, és a szakszerű kórházi kezelés ellenére életét vesztette. Az autó másik két utasa, a sofőr felesége nyolc napon túl gyógyuló, míg a gyermekülésben lévő kisfiúk könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A szabálytalanul előző autó vezetője a vádirat szerint az ütközéstől 116, míg a szembe haladó járműtől 226 méternyi távolságról kezdte meg az előzést, vagyis vészfékezési távolságon kívül volt. Az ügyész álláspontja szerint a vétlen sofőr hiába kezdte meg a fékezést, a baleset elkerülésére nem volt lehetősége.

Elismerte a bűnösségét, de végleges eltiltást sokallta

Az ügyész indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság két év, végrehajtásban 3 év 6 hónapra felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, és véglegesen tiltsa el a közúti járművezetéstől.

debrecen, létavértes, halálos baleset, tárgyalás, ítélet
Dr. Borszéky Barbara ügyész
Forrás: Kiss Annamarie

A szabadlábon védekező, 25 éves vádlott is jelen volt az ülésen. Bírói kérdésre azt felelte, elismeri a bűnösségét, azonban a mellékbüntetéssel nem ért egyet. Elmondása szerint a jövőben szeretne családot alapítani, valamint vidéken élőként a munkába járáshoz is szüksége lenne jogosítványra, ezért a végleges eltiltás enyhítését kérte.

Az ülésen kiderült az is, a fiatal férfi jelenleg munkanélküli, mivel a balesetben olyan mértékű lábsérülést szenvedett, hogy huzamosabb ideig nem képes állni, illetve a járás is nehézséget okoz számára. Jelenleg szüleivel él, testvére segít az eltartásában. Arra is fény derült, noha járművezetéssel kapcsolatos szabálysértést nem követett el, azonban 2015-ben súlyos testi sértés miatt ítélte el a bíróság.

A vizsgálat alapján alkalmatlan

Az ügyész felszólalásában arra kérte a bíróságot, enyhítő körülményként vegye figyelembe a férfi beismerős vallomását, azonban súlyosbító körülményként nevezte meg a büntetett előéletet, valamint az alapvető KRESZ-szabályszegést.

A vádlott ügyvédje védőbeszédében a büntetés kiszabását nem vitatta, álláspontja szerint azonban a szankció indokolatlan. Habár elismerte, egy tragikus kimenetelű cselekményről van szó, azonban azt hangsúlyozta, hogy a végleges hatályú eltiltást a bírói gyakorlat többnyire szándékos vagy visszaeső bűncselekmények esetében alkalmazza. Úgy véli, a gondatlanság és az őszinte megbánás lényeges paraméterek.

debrecen, létavértes, halálos baleset, tárgyalás, ítélet
Dr. Vágó Zsolt bíró vezette a tárgyalást 
Forrás: Kiss Annamarie

A védelem szerint figyelembe kell venni, hogy fiatal felnőttről van szó, az egész élet előtte áll, a mai világban pedig a jogosítvány megléte szinte alapkövetelmény, ezért eltúlzottnak érezte, hogy véglegesen megfosszák a járművezetéstől. Egyúttal kitért arra is, láthatóan védencében is vannak érzelmek. Mint mondta, a baleset tragikus kimenetele őt is megviselte, és soha nem szabad azt feltételezni, hogy arra a személyre, aki egy ilyen cselekményt okoz, az nincs hatással.

Az ügyvéd bírói kérdésre kitért a baleset után, 2023-ban készült pályaalkalmassági vizsga (PÁV) eredményére, mely alapján alkalmatlannak nyilvánították a vétkes sofőrt. Véleménye szerint a vizsgálat kizárólag a fiziológiai sérülést értékelte, ami egy esetleges gyógyulást követően megváltozhat, így alkalmassá válhat a vezetésre. Portálunk értesülései alapján ezzel szemben az PÁV a pszichológiai alkalmasságot is vizsgálta.

Nagyon bánom az egész dolgot, ami történt

 – nyilatkozta a férfi az utolsó szó jogán.

Nem fogadták el az ítéletet

Rövid szünetet követően a bíróság határozatot hirdetett, mely alapján a vádlottat bűnösnek találta halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, és az ügyészi indítványnak megfelelően két év szabadságvesztésre ítélte, melyet 3 év 6 hónapra felfüggesztett, emellett végleges hatállyal eltiltotta a járművezetéstől, valamint kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

A bíró indoklásában kifejtette, a vádiratnak megfelelően a vádlott elkövette a bűncselekményt, mivel minden kétséget kizáróan megszegte a biztonságos előzésről szóló közlekedési szabályt.

A végleges eltiltás kérdésében hozzáfűzte, az első- és másodfokú pályaalkalmassági vizsgálat is határozottan rögzítette az, hogy a terhelt a negyedik alkalmassági kategóriában alkalmatlannak minősül, ezért a bíróság a mindenkori bírói gyakorlatban megfelelően ezt vette alapul a meghozott határozatban.

A férfi és védője jelezte, nem fogadják el az ítéletet, így az nem jogerős. Az eltiltás időtartamának enyhítéséért fellebbeznek, melyet másodfokon a Debreceni Törvényszék fog tárgyalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában