Főnix lakásprogram

2024.05.15. 14:00

Főnix lakásprogram: már idén több száz új lakás építése indulhat el

Az önkormányzat támogatja a fiatalokat. Harmadáron lesz elérhető a lakásbérlés Debrecenben, a Főnix lakásprogram szereplői újabb megbeszélést tartottak.

Kosztin Éva

Debrecen önkormányzata többféle segíti a városban való lakhatást

Forrás: MW-archív

A 35 év alatti debrecenieket megcélzó Főnix lakásprogram kapcsán tanácskoztak a gazdálkodó szervezetek, a fejlesztők és az önkormányzat képviselői május 15-én a debreceni Kölcsey Központban. A Főnix lakásprogram részletek kapcsán az ülés után Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester tájékoztatta a sajtót. Mint arról már korábban többször beszámoltunk, lakásprogramot indít Debrecen önkormányzata, amelynek célja a városban dolgozó fiatal munkavállalók kedvezményes lakásbérlésének támogatása. A tervezett konstrukció szerint a lakásbérlés díjának egyharmadát öt évig a cívisváros önkormányzata állja, míg a fennmaradó összeg a munkavállaló és a munkáltató között oszlik meg.

Papp László polgármester (balról) és Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a Főnix Lakásprogram kapcsán tartott tanácskozás részleteit Debrecen haon
Papp László polgármester (balról) és Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a Főnix Lakásprogram kapcsán tartott tanácskozás részleteit
Forrás: Molnár Péter

Az otthonteremtés időszaka: a Főnix lakásprogram

Elsőként a munkáltatók képviselőivel egyeztettünk márciusban, pozitív volt a fogadtatása a javaslatnak. Ma a gazdálkodó szervezetekkel, és a fejlesztőkkel tartottunk megbeszélést. Az elmúlt tíz esztendő arról szólt, hogy Debrecen képes legyen megtartani a fiatalokat, a munkahelyteremtés volt a fókuszban. A következő tíz év arról fog szólni, hogyan tudjuk segíteni őket az otthonteremtésben

 – vetítette előre Papp László. A program részleteit ismertetve újra hangsúlyozta: olyan 35 év alatti fiatalok csatlakozhatnak, akik debreceni munkahellyel és bejelentett lakcímmel rendelkeznek, illetve nincsen a nevükön bejegyezve másik lakható ingatlan. Mint mondta, a terv szerint a város a piaci bérleti díj egyharmadát állja az első öt évben, egyharmad részét a munkáltató, a további egyharmad részét pedig a bérlő fizeti a tervezetten 2025-ben 200 lakáskontingenssel induló Főnix lakásprogramban.

A polgármester arra is kitért, miért nem kezdődött el már korábban a projekt. Mint fogalmazott, sem a kamatkörnyezet, sem az ingatlanfejlesztők beruházási szándéka nem volt olyan mértékű, hogy arra alapozva stabilan elindulhatott volna a program. Úgy látja, ez a helyzet mára megváltozott, sokat javultak a feltételek az elmúlt egy évben. 

A jelzések szerint már idén több száz új lakás építése indulhat el, 2025-ben pedig ez a szám tovább fog növekedni. Mindenképpen biztató, hogy a fejlesztők szinte teljes mértékben vállalják, hogy jövőre tudnak olyan lakásokat biztosítani, amelyek a Főnix lakásprogram kiírásának megfelelnek, így nagy biztonsággal el tud a program indulni

 – jelentette ki.

Barcsa Lajos alpolgármester a felmerült kérdésekről is beszélt Debrecen Haon
Barcsa Lajos alpolgármester a felmerült kérdésekről is beszélt
Forrás: Molnár Péter

A lakásbérlés kulcsszereplői az ingatlanfejlesztők

– Az ingatlanfejlesztők kulcsszereplői a programnak, és a megbeszélésen részt vevők egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy látnak perspektívát a projektben és részt szeretnének venni a pályázatban, amit az év második felében tervezünk kiírni – tette hozzá Barcsa Lajos. Rámutatott, a közgyűlési döntés egy keretszabályt alkotott meg, amely az ingatlanfejlesztők befektetéseihez nem tartalmaz mindenre kiterjedő, részletes tájékoztatást. 

Ma nem az volt a célunk, hogy minden kérdésre választ adjunk, hanem hogy figyelembe vehessük a fejlesztők szempontjait. Két órán keresztül fogadtuk az észrevételeket és a kérdéseket, melyek többek között kitértek arra is, ki fogja fizetni a közművek díját, ki fogja megkötni a lakással kapcsolatos biztosítási szerződéseket, lehet-e hosszabbítani az ötéves bérleti szerződést, vagy hogyan oldják meg a parkolás kérdését.

 Ezekre ma nem tudunk választ adni, de a város vezetősége folyamatosan dolgozik rajta, miközben kapcsolatban marad a fejlesztőkkel – tájékoztatott a megbeszélés részleteiről az alpolgármester. Emlékeztetett, a konstrukció szerint a város által működtetett Cívis Ház Zrt. lesz a főbérlője az ingatlanoknak, amelyek bérbe vételére már idén márciustól adhatják be a szándéknyilatkozataikat a munkáltatók.

A további lépésekről megtudtuk, a következő hetekben az ingatlanfejlesztők írásban tehetnek még észrevételeket a program kapcsán, amelyre a pályázatokat az év második felében írják ki az ingatlanfejlesztők és a munkáltatók számára.

– Az előzetes tárgyalások alapján optimisták vagyunk, mind a munkáltatói, mind az ingatlanfejlesztői oldalról pozitív visszajelzéseket kaptunk. A fejlesztők úgy fogalmaztak, hogy ez egy egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, és talán nemzetközi szinten is – mondta az alpolgármester.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában