A tárgyalóteremből

2023.11.08. 11:16

A Pósa utcai halálos baleset okozásával vádolt férfi mindent tagad

A védelem gyakorlatilag valamennyi terhelő bizonyíték mellőzését kérte.

Hajnal László

A vádlott nem tett vallomást, nem tartja magát bűnösnek, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartott a Debreceni Járásbíróság szerdán délelőtt annak a férfinak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy áthajtott egy földön fekvő emberen, majd segítségnyújtás nélkül továbbhaladt.

Az ülés kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot, melynek lényege szerint 2021 decemberében egyik este a vádlott a Pósa utcán a Kishegyesi út irányába haladt, amikor figyelmetlensége miatt későn észlelte azt az úttesten fekvő férfit, aki korábban éppen elhagyta házát, azonban ittassága miatt a földre esett; majd 50 kilométer per órás sebességgel áthajtott rajta. A baleset dinamikája miatt észlelnie kellett az ütközést, fékezett is, azonban annak ellenére, hogy közúti balesetet okozott, nem állt meg, hanem azonnal távozott a helyszínről. A földön fekvő 65 éves férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az időben kiérkező mentők nem tudták megmenteni az életét.

Az ügyész a szakértői véleményekre alapozva elmondta, az úttesten fekvő férfi 60 méterről akadályként, 40 méterről pedig emberi alakként észlelhető volt, így a baleset megfelelő észlelés esetén biztonságos fékezéssel megakadályozható lett volna. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a férfi beismeri bűnösségét, a bíróság 3 év börtönbüntetésre ítélje, és véglegesen tiltsa el a járművezetéstől.

Az ülésen jelen volt a 67 éves budapesti, azonban Debrecenben élő vádlott is, aki bírói kérdésre határozottan úgy válaszolt, nem hajlandó vallomást tenni, nem tartja magát bűnösnek, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mond le.

Minden bizonyítékban találtak hibát

Védője számos bizonyíték kirekesztését indítványozta. Mint kiderült, a bizonyítási eljárás részét képezték a helyszínen vett genetikai minták, több Pósa és Kishegyesi utcai magáningatlan kamerafelvétele, a helyszíni szemle, valamint a vádlott gépjárművének szemléje is.

A védő indoklásában a bűnjelek és jegyzőkönyvek hitelességét vitatta. Olyan hiányosságokra hivatkozott, mely a bizonyítékok kezelésének, becsomagolásának, rögzítésének pontos dokumentálására vonatkoztak. Többek közt a lefoglalt járművön talált biológiai nyomok valóságosságát is kétségbe vonta, mivel – állítása szerint – az az elszállítás közben is keletkezhetett keresztfertőzés révén, valamint a felnin található sérülést okozhatták kátyúk is, hiszen a Pósa utcán több úthiba is fellelhető.

Debrecen Vágó Zsolt haon
Dr. Vágó Zsolt bíró előtt van az ügy
Forrás: Molnár Péter

Kitért arra, hogy a balesetet először észlelő házaspár, akik megpróbálták újraéleszteni a férfit, annak testét elmozdították, megbolygatva a helyszínt, így a sérülések a mozgatás közben is keletkezhettek.

Mint elhangzott, legalább öt kamerafelvétel rögzítette a vádlott járművét, azonban a védelem ezek mindegyikénél talált adatrögzítési hibát a jegyzőkönyvben. Úgy véli, ezek alapján kizárhatóak a bizonyítási eljárásból.

A tárgyalás 2024 februárjában folytatódik a tanúk meghallgatásával. A bíró jelzése szerint további két tárgyalás is várható március folyamán, ekkor az ügyben intézkedő rendőröket, valamint a szakértőket fogják beidézni. A vádlott ügyvédje kérvényezte, hogy a férfi élettársát és gyermekét is hallgassák meg, akik el tudnák mondani, a kérdéses időszakban hogyan viselkedett a vádlott, valamint kifogástalan életmódját is tudnák igazolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában