Tárgyalás

2023.11.23. 08:54

Javítóintézetbe kerül a fiatalkorú fiú, aki Hajdúhadházon megkéselte egy ismerősét

A fiatalkorú vádlott hátba szúrt egy gyermekkorú fiút Hajdúhadházon. November 20-án, a Debreceni Törvényszéken született jogerős ítélet az ügyben.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az elsőfokú bíróság a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint 2022. november 3-án 14 óra körül három kiskorú fiú sétált hazafelé az iskolából Hajdúhadházon. Velük szemben közlekedett kerékpárján fent ülve a fiatalkorú vádlott, aki odaszólt a sértettnek, majd azzal fenyegette, hogy megveri, megöli. Ezt követően az akkor 12 és fél éves vádlott továbbhajtott.  A kiskorú sértett és barátai nem akartak vitába keveredni, inkább tovább folytatták az útjukat. Az egyik utca kereszteződésében a fiatalkorú vádlott ismét odament hozzájuk és kerékpárjáról leszállva odalépett a kiskorú sértetthez, akinek ököllel egyszer megütötte a hasát. Szóváltás, majd dulakodás alakult ki közöttük, amelynek során a sértett is visszaütött, védekezett, majd a barátai felszólítására megfordult és mindhárman elindultak a lakásuk irányába - olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében

Ekkor a vádlott a nála lévő 40 mm pengehosszúságú hegyes késsel kétszer közepes erővel hátba szúrta a sértettet. A társak észrevették, hogy a sértett vérzik, ezért őt gyorsan haza kísérték.

A bal oldali szúrt sebzésben idegentest volt – a kés pengéje –, melyet az orvosok műtéti úton távolítottak el. A sértett sérülése nyolc napon belül gyógyult.

A vádlott által támadott testtájék, a vese és a lép életfontosságú szervek, melyek sérülése az életet közvetlenül veszélyeztető állapotot vagy halált okozhatnak, ezen súlyosabb eredmény bekövetkezése iránt a belátási képességgel bíró fiatalkorú közömbös maradt. Az elkövetés eszköze emberi élet kioltására alkalmas volt.

Jogerős ítélet

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott ténybeli beismerő vallomást tett, tettét őszintén megbánta, cselekménye pedig kísérleti szakban maradt. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a személy elleni bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ítélet nem emelkedett azonnal jogerőre, az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg a vádlott, a törvényes képviselője és a védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. A határidő letelte előtt a bíróság döntését a vádlott, a törvényes képviselője és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában