Sziréna

2023.09.26. 10:08

„Meg lehetne oldani 1500 euróval” – TEK-esek mentek a mohó ártándi határrendészekért – videóval

Letartóztatásban a két határrendész, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak.

Haon.hu

Szabálytalansággal vádolt a két férfi egy német sofőrt, ezért csak pénzért akarták őt átengedni a határon

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, amely eljárásban két rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, és sikeresen indítványozta letartóztatásukat – tudatta kedden az ügyészség .

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én több helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket folytatott.  Az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve hajtották végre a nyomozó ügyészek.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2022. októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 órakor kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi. A sofőr átadta a határrendésznek az iratokat, aki miután félreállította a tehergépkocsit közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül 4000 eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1.500 euróval” is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak. Közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna –, de kezdetben ezt sem akarták átadni. A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Közel két óra elteltével a két személy – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadott a határrendésznek 300 eurót és 70.000 forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában