Buszbaleset

2023.09.20. 14:00

Kétségbeesés és káosz uralkodott a Mikepércs és Debrecen között történt tömegszerencsétlenség után

Huszonhárom főt szállítottak kórházba a baleset helyszínéről.

Hajnal László

Teljes útzár mellett zajlott a mentés.

Forrás: Napló-archív

Az országos sajtót is bejárta az a tömegszerencsétlenség, mely 12 éve, pontosan ezen a napon, szeptember 20-án történt Debrecen és Mikepércs között.

A balesetet egy román rendszámú, pótkocsis szerelvény okozta, amely a délutáni órákban a 47-es főúton haladt, majd váratlanul fékezett, és átért a szemközti sávba, ahol egy Debrecen felé tartó, szabályosan közlekedő, menetrend szerinti Volánbusznak ütközött. A karambol következtében hirtelen megtorpanó busz hátuljába egy teherautó csapódott be, melybe egy mögötte haladó személygépkocsi rohant bele.

A balesetben huszonnyolcan megsérültek, köztük ketten súlyosan, összesen 23 embert szállítottak a Kenézy kórházba, ahol több szabadnapos orvos is munkába állt, hogy ellássák a sérülteket. A helyszínre egy mentőhelikopter, öt tűzoltó és öt rendőrautó érkezett.

Teljes útzár, teljes káosz

A Haon munkatársának akkori helyszíni beszámolója szerint kaotikus volt a helyzet a 47-esen.

Síró gyermekek, folyamatosan csörgő telefonok, sérültekhez rohanó mentők voltak mindenfelé. Többen nem sokkal a karambol után már a helyszínre érkeztek, hogy megtalálják családtagjaikat, gyermekeiket. Folyton visszatérő kérdések voltak a „Láttad a buszon?”, „Ott volt?”, „Hová szállították őket?”.

A busz vezetőfülkéje teljesen megsemmisült az ütközés erejétől. A buszsofőrt a teljesen eldeformálódott üléséből csak a kormány kivágása után tudták kiszabadítani a katasztrófavédelem szakemberei, hogy utána a mentők segítségével, helikopterrel szállítsák kórházba. Ő volt a szerencsétlenség legsúlyosabb sérültje, fej- és lábsérülésekkel szállították kórházba, de nem volt életveszélyben.

Portálunknak a balesetet követően két középiskolás fiú is nyilatkozott. Ők voltak azok, akik szinte egyedüliként, sérülés nélkül úszták meg a kedd délutáni tömegszerencsétlenséget. Beszámolójuk szerint a busz egyszer csak elkezdett fékezni, látták, hogy ütközni fognak, ezért gyorsan védekező pozícióba húzódtak az üléshez. Utána már nem láttak semmit, csak az ütközést érezték, a csattanást hallották.

Elsőként ugrottunk ki a buszból, rögtön segítettünk ellátni a többiek sérülését, s próbáltuk megnyugtatni a sokkos állapotba kerülteket

– mondták a fiúk, akik kollégisták és épp KRESZ-oktatásról tartottak hazafelé. Megjegyezték, a buszon utazó nagyobb diákcsoport tudomásuk szerint úszásoktatáson volt.

Túl gyorsan ment a kamionos

A környékbeliek a karambol hangos zajára azonnal kiszaladtak a házukból, és próbáltak segíteni a bajba jutottakon. Vérző tinédzserekről és fekvő sebesültekről számoltak be. 

– Itt lakok szemben, természetesen kiszaladtam erre az éktelen csattanásra. S mit látok? Azt, hogy az egyik teherautó sofőrje elszalad. A rendőrök azonban előkerítették a kukoricásból – mondta az egyik szemtanú.

A Hajdú-Bihari Napló a balesetet követő napokban azt is megírta, bár a baleset körülményeinek tisztázása folyamatban van, a rendőrség közlése szerint az már biztosnak tűnik, hogy nem a forgalmi viszonyoknak megfelelő sebességet választott a kamionos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában