Kék hírek

2023.09.28. 13:16

Ezt a büntetést kérik a börtönőrre, aki egy szájmaszk miatt ütött meg egy ír férfit az újfalui rabkórházban

Az ügyben korábban az ír nagykövetség tett feljelentést. A körletfelügyelőt lefokozná az ügyészség.

Haon.hu

A berettyóújfalui rabkórház épülete

Forrás: Google Street View

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a lefokozás katonai büntetés kiszabását indítványozta azzal a körletfelügyelővel szemben, aki a berettyóújfalui rabkórházban tarkón ütött egy idős férfit, számoltak be közleményben.

Mint emlékeztettek, a büntetés-végrehajtási tiszthelyettes ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat idén nyáron a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ügydöntő határozat lényege szerint az elkövető körletfelügyelői szolgálata során, február 26-án szóváltásba keveredett az egyik kórteremben elhelyezett, 70 év körüli, ír állampolgárságú fogvatartottal, mert az ápolt az utasítása ellenére nem vette fel szájmaszkját.

A vita lezárásaként az őrmester az idős férfit egy alkalommal tarkón ütötte, amellyel azonban sérülést nem okozott. Az ügyben az Ír Köztársaság magyarországi nagykövetsége tett feljelentést.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa augusztus 28-án kihirdetett elsőfokú ítéletével az őrmestert bűnösnek mondta ki a vád tárgyává tett hivatali bűncselekményben, amelyért őt – előzetes bírói mentesítés nélkül – 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a katonai ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, míg a vádlott védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A másodfokú katonai büntetőeljárásban eljáró Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a hivatásos büntetés-végrehajtási szolgálat ellátására méltatlanná vált, a fegyveres testületet törvényes működésébe vetett közbizalmat romboló terhelttel szemben lefokozás katonai büntetés kiszabását a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál, a védelmi fellebbezés egyidejű elutasításával – olvasható a főügyészség közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában