Helyszíni riport

2023.08.22. 17:30

Hirtelen halál a Kassai úton: a család tudni szeretné, mi történt valójában Tarzannal

A kamerafelvételből vagy a boncolási jegyzőkönyvből kiderülhet az igazság.

Hajnal László

Felkerestük az augusztus 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Tarzan családját

Forrás: Molnár Péter

Ahogy arról korábban röviden beszámolt a Haon is, augusztus 20-án este életét vesztette egy férfi a Köztemetőnél Debrecenben. Azon túl, hogy a helyszínre rendőrök is kivonultak, valamint a kiérkező mentőknek nem sikerült újraéleszteniük, eddig nem tudtunk részleteket az esetről.

Stábunk kedden felkereste a családot, melynek tagjai a tragédia helyszínétől nem messze, egy Kassai úthoz közeli utcában élnek egymás szomszédságában. Feketébe öltözve, kisírt szemmel fogadtak minket. Még nem dolgozták fel a történteket, így láthatóan nehezen tudtak beszélni szeretett családtagjuk, Lakatos Balogh László Lóránt, vagy ahogy barátai és családja hívta, Tarzan haláláról.

Debrecen, halál, rendőrség, mentők
A család értetlenül áll a hirtelen haláleset előtt
Forrás: Molnár Péter

„Tarzan már a fekete zsákban van”

A kérdéses vasárnapon a család egy születésnapot ünnepelt szűk körben. Hozzájuk csatlakozott László egy ismerőse, egy Sándor nevű hajdúhadházi lakos és a családja. Vidáman ünnepeltek, amikor László és Sándor közölte, elmennek a boltba vásárolni. Azt ígérték, tíz percen belül visszatérnek. Egy óra elteltével családtagjaik aggódni kezdtek, hol marad a két férfi, Lászlóra ugyanis egyáltalán nem volt jellemző, hogy nem tér vissza időben. Ezért a társaság két hölgytagja utánuk ment.

Arra lettünk figyelmesek, hogy a menyem szalad hazafelé, és azt kiabálja: apósom, jöjjön gyorsan, mert a Tarzan már fekete zsákban van

 – mesélte az édesapa, idősebb Lakatos Balogh László. Tüstént a helyszínre sietett, ahol a rendőrség és a mentők már nagy létszámban voltak jelen. Közölték vele, hogy a fia sajnos életét vesztette, ám megengedték, hogy utoljára átölelje, és elbúcsúzzon tőle, feltéve, ha ezt követően mindenki csendben hazamegy.

Ekkor már ugyanis a családtagok is a Köztemetőnél voltak, és többen sírtak, kiabáltak, amikor a holtan fekvő férfit meglátták. 

Az apa elismerte, valóban hangosak voltak, de – mint mondta – a kisebbség így adja ki magából a gyászt, önmagával vívódva.

Elmulasztott segítségnyújtás?

Hazaérve felhívták Sándort, aki azt mondta, épp megölelte Lászlót, aki aztán a mellkasához kapott, majd összeesett. Sándor próbált neki segíteni, de végül otthagyta a férfit, mert ment a busza. A családtól megtudtuk, a férfi másnap élőben bejelentkezett a Facebookon, amiben tisztázni szerette volna a körülményeket. A felvételt stábunk is megtekintette:

– Ki kell mondani a valóst. Jött a testvérem, átölelt. Nem akart elengedni. Aztán egyszer csak összeesett – mondta Sándor a videóban.

Az édesapa nem érti, ha a férfi végig a fiával volt, miért nem hívott segítséget, amikor rosszul lett:

Ha nem volt nála telefon, akkor ott lett volna közel a benzinkút. Vagy akár egy járókelőt is leszólíthatott volna, vagy megállít egy autót, hogy segítséget hívjon. Ha a mentők időben odaérnek, nem lett volna semmi baj, és talán még mindig élne a fiam

 – mondta elcsukló hangon.

Debrecen, halál, rendőrség, mentők
Tarzan édesapja beszélt fia haláláról 
Forrás: Molnár Péter

László öccse, Árpád később felvette a hajdúhadházi Sándorral a kapcsolatot, hiszen ő lehetett az, aki utoljára életben látta a férfit. Habár leszögezte, nem célja bárkit is meggyanúsítani, azonban szeretnék kideríteni az igazságot.

– Nem akarok megvádolni senkit, de az tény és való, hogy ezzel az úriemberrel távozott itthonról aznap. Hogy trafikba vagy boltba mentek, azt nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy a bátyámmal együtt mit csináltak. Az biztos, hogy a bátyám haza akart jönni a családjához és a szeretteihez – fejtette ki. Hozzátette, Lászlónak nem volt semmilyen krónikus betegsége, egy fitt, egészséges ember volt.

A család még mindig értetlenül áll az előtt, hogyan történhetett, hogy egy jó erőben lévő, 35 éves ember egyszerűen összeesik, és meghal. Kételkednek abban, hogy valóban rosszullét következtében vesztette életét.

A bizonyítékok árulkodhatnak

– Olyan nincs, hogy valaki megöleli a másikat, majd elengedi, és az azonnal összeesik. Nem tudjuk, mi történt, ki lehetett még ott, de ha volt verekedés, testi sértés, előbb-utóbb fény fog rá derülni. Várjuk a kamerafelvételeket és a boncolási eredményt, amelyre szerdán derül fény. Reméljük, felfednek valamit arról, mi történt a testvéremmel – mondta.

A helyszínen ugyanis térfigyelő kamerák vannak, melyek rögzíthették az esetet, valamint a boncolási jegyzőkönyv ismertetését is szerdára ígérték a családnak. Előre vetítették, ha a körülményeket nem tisztázzák a bizonyítékok, feljelentést fognak tenni. Akár Sándor, akár ismeretlen tettes ellen, de azt nem hagyják annyiban, hogy nyomozás nélkül záruljon az ügy. Ha szívroham, agyvérzés vagy bántalmazás okozta Tarzan halálát, vagy ha valamilyen szert adtak neki, a családja tudni akarja az igazságot.

Árpád szintén ott volt a helyszínen, amikor László holttestét elszállították a mentők. Mint közeli hozzátartozója, neki is megengedték, hogy lássa bátyját.

Debrecen, halál, rendőrség, mentők
Tarzan apja (balról) és testvére arról beszél, hogy még utoljára láthatták őt a tragédia után
Forrás: Molnár Péter

Elmondta, külsérelmi nyomot nem talált rajta, sem a feje nem vérzett, sem a mellkasán nem volt szúrt seb, vérnyomokat sem láttak a földön. 

Ez azért lehet lényeges, mert az egyik Facebook-csoportban huszadikán este megjelent egy bejegyzés, mely szerint késelés történt a Köztemetőnél. A poszt – melyet rövid időn belül töröltek – feltehetőleg téves információkat tartalmazott.

Öccse hozzátette, Sándor elmondása alapján próbálta újraéleszteni Lászlót, ám nem járt sikerrel. Végül a családjával együtt buszra szálltak. Nem tudni, ki hívta a mentőket, ahogy az sem tisztázott, meddig feküdt a férfi a földön. Ha azonban arról nem is tehet a hadházi férfi, hogy László összeesett, a segítségnyújtás elmulasztása miatt felelőssé tehető. A család értetlenül áll azelőtt, miért hagyták magára bajba jutott családtagjukat.

Mindegy milyen vidéki buszhoz siettek, az másnap is fog jönni. De Tarzan már soha többet nem ér haza

 – mondta egyikük.

„Az egész ország harcolt érte”

Lakatos Balogh László halálával három gyermeket, két testvért és az apját hagyta maga mögött. Gyermekei mellett még az egyik unokahúgát is magához vette, és felnevelte. Családja szerint jó kedélyű, nyugodt természetű ember volt. Nem volt csavargó típus, nem italozott, nem fogyasztott kábítószert, minden pénzét a szeretteire fordította. Családcentrikus volt, minden percét a gyerekeivel és a testvéreivel töltötte. Nem voltak haragosai, mindenki szerette, úgy mondják: „az egész ország harcolt érte”.

– Nemcsak testvér volt, hanem igazi barát, egy lelki társ. Jó tanácsokkal lepett el, sosem akart rosszat senkinek – emlékezett vissza öccse.

debrecen, halál, rendőrség
Idősebb Lakatos Balogh László a fiáról készült képet mutatja
Forrás: Molnár Péter

Édesapja elmondta, fekvőbetegként tölti ideje nagy részét a szomszédos házban. Tarzan gyakran bekopogott hozzá, hogy ellenőrizze, szüksége van-e valamire.

– Mindig megnevettetett, megcsiklandozott, hogy megpróbáljon felvidítani, és elfordítsa figyelmem a betegségről. Egy szerető, hűséges, barátságos fiú volt – mondta idősebb Lakatos Balogh László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában