Sziréna

2023.01.26. 14:40

Nagy erőkkel vonultak ki a berettyóújfalui kórházhoz a tűzoltók – fotókkal

Dinamikus, filmbeillő mentési jelenetet éltünk át az épület alagsorában.

Nagy erőkkel vonultak ki a berettyóújfalui kórházhoz a tűzoltók, azonban csak gyakorlatra mentek

Forrás: Kiss Annamarie

Szakadó hóesésben érkeztek csütörtökön délelőtt a berettyóújfalui tűzoltók a Gróf Tisza István Kórház épületének bejáratához, mintha az időjárás kihívásként nehezíteni akarta volna a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi felkészítő gyakorlatát – melyen a Hajdú Online munkatársai is részt vehettek. Szerencsére ugyanis nem valós tragédiához vonultak a tűzoltók.

Elsőként egy helyismereti foglakozáson vettek részt a lánglovagok. Balogh Tibor tűzoltó alezredestől megtudtuk, ennek az a célja, hogy megismerjék az épület beavatkozás szempontjából fontos paramétereit, a létesítmény rendeltetését, ezzel elősegítve  egy esetleges éles beavatkozás hatékonyságát. A főfelügyelő hozzátette, ezt egy felkészítő gyakorlat követi, majd kielemzik a szerzett tapasztalatokat.

A felállás szerint a kórház alagsorában lévő egyik tárolóban tűz keletkezett, a helyiség tele volt orvosi kartonokkal. Két karbantartó megpróbálta megfékezni a lángokat, azonban nem jártak sikerrel: a folyosó megtelt füsttel, így ők bent ragadtak.

Ebben a pillanatban kezdetét vette a bevetés: akárcsak egy mozifilmben, egy röpke húsz percre belecsöppentünk a tűzoltók mindennapjainak világába. Már érkezett is a riasztás a műveletirányítóktól, a helyszín megadásával és az eset leírásával útjára bocsátották a tűzoltókat, akik három szerrel érkeztek a helyszínre. Az egyik egység a főbejáraton keresztül indult el, míg társaik a lángokhoz közelebb eső ablakon, létrán keresztül próbáltak bejutni. A kötelet, a létrát és a mentési eszközöket elhelyezték, a bejutást némileg akadályozta, hogy az egyik ablak nem volt nyitható. Éles helyzetben nyilván azonnal betörték volna, ezúttal azonban nem volt indokolt.

Mivel szimulációról volt szó, természetesen nem füstölték tele a kórházat: a kigyulladt alagsori tárolóban lévő tüzet piros, míg a szétterjedő füstöt kék lámpákkal és zászlókkal szimbolizálták. Egy valós tűzeset drámai hatását így is megadták a baljósan villogó fények. A légzőkészülék felerősítette a lélegzetek hangját, az adó-vevőből felharsantak az utasítások, információk. Katasztrófafilmbe illő jelenet volt, szabályszerűen érezni lehetett, ahogy izzik a levegő. Gurult a csapra szerelt tömlő, és persze ezúttal víz nélkül, de végül sikerült megakadályozni a „tűz” terjedését.

Az eszméletlen kórházi dolgozókat szimbolizáló nyolcvan kilós bábuk biztonságban szabad levegőre kerültek, majd az utómunkálatokkal is végeztek a lánglovagok.

Berettyóújfalu, tűz, katasztrófavédelem
A nyolcvan kilós bábu biztonságban szabad levegőre került
Forrás: Kiss Annamarie

Miután a mentés sikeresen megtörtént, a katasztrófavédelmi tisztek külön csoportra bontva részletesen kielemezték az irányítási és a bevetési egység tevékenységét. Balogh Tibor tűzoltó alezredes a tűzoltóknak elmondta, a felkészítő gyakorlatnak nincs minősítése, hanem egy esetleges káresemény hatékony felszámolásra történő felkészülés a cél. A lényeg, hogy készen álljanak  egy éles szituációra, ahol nagyon rövid idő alatt kell döntéseket hozniuk. Mivel ekkor már egyedül lesznek, fontos, hogy mindennel tisztában legyenek: hol található a tűzcsap és a tűzszakasz-határok.

Az állomány a gyakorlaton nagyon aktív, egységes és fegyelmezett volt, ami hozzájárult az eredményes felkészüléshez– ismerte el a tűzoltók munkáját az alezredes.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában