Sziréna

2023.01.23. 07:00

Több közlekedési baleset volt Hajdú-Biharban, de kevesebb halálos kimenetelű

Száz felett a súlyos, négyszáz felett pedig a könnyű sérüléssel járó vármegyei esetek száma.

Gyorshajtás és az elsőbbség meg nem adása a leggyakoribb okok között

Forrás: Napló-archív

Sajnálatos módon szinte alig telik el nap, hogy az országos hírportálok ne számoljanak be egy-egy közúti balesetről. Alig telt el egy hét 2023-ból és már megtörtént az első halálos kimenetelű eset Hajdú-Bihar vármegyében. 

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég megjelent online kiadványa 2022. első kilenc hónapja közlekedési baleseteinek számadatait mutatja be és hasonlítja össze az egy évvel korábbi időszak adataival. Ahogy az országos átlag, úgy a hajdú-bihari is emelkedést mutat az esetszámok tekintetében, de a halálos kimenetelűeknél már ennek ellenkezője látható.

Az országos átlag alatt a Hajdú-Bihar vármegyei balesetek száma
Forrás: KSH

Összesen 11 ezer 103 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az országban 2022. első három negyedévében, amely mintegy 4,3 százalékkal magasabb, mint a megelőző év hasonló időszakában. Ez utóbbi adat nem meglepő, ugyanis a koronavírus-járvány ideje alatt mérsékeltebb járműforgalom volt jellemző az utakon. Jó hír viszont, hogy a 2019-hez képest 9,8 százalékkal volt kevesebb baleset. Az arányok Hajdú-Bihar vármegyében hasonlóan alakultak: tavaly január és szeptember között 559 baleset történt, ami az országosnak az 5 százaléka. Az előző év hasonló időszakhoz képest 5,3 százalékkal több, 2019-hez képest pedig 12 százalékkal kevesebb. Kimenetelüket tekintve 143 végződött súlyos, 404 könnyű sérüléssel. Az előbbiek száma 11, az utóbbiaké 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek 19-ről 7-re csökkentek, arányuk az összes balesetből 2,1 százalék volt, ami kevesebb, mint a 3,1 százalékos országos átlag. 2022. első három negyedévében 13-an, míg 2021. ugyanezen időszakában 21-en haltak meg Hajdú-Bihar útjain történt balesetben.

A közlekedési balesetekben elhunytak száma csökkent
Forrás: KSH

Többen sérültek meg, mint korábban

A megyei közlekedési balesetek túlnyomó része, mintegy 98 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az esetek 30 százalékában) és az elsőbbségadás megadásának elmulasztása miatt (az esetek 29 százalékában). 2022 januárja és szeptembere között 51 balesetnél, tehát az összes baleset 9,1 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 4,7 százalékkal többen, összesen 765-en sérültek meg megyénk útjain. Országos szinten 6 százalékos az emelkedés. A legnagyobb növekedés (28%) Csongrád-Csanád megyében, míg a legnagyobb csökkenés (23%) Fejér megyében történt. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában