Bestiális kegyetlenség

2023.01.13. 07:00

Eljátszotta a lakbért, ezért feldarabolta a szomszédját

Vallomása közben is mosolygott a debreceni darabolós gyilkos.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tizenhárom évvel ezelőtt, egy őszi napon érkezett Debrecenbe a tatabányai R. Zsolt Gyula. Az akkor 35 éves férfi alig fél éve szabadult a börtönből, lopás miatt ítélték el. Új életet akart kezdeni a cívisvárosban, ám egy teljesen más életszakasz kezdete volt, mint amit elképzelt. Súlyos szerencsejáték- és alkoholfüggőségben szenvedett, ami miatt egyszer még a drogambulanciára is jelentkezett, valamint öngyilkossági kísérlete is volt. Önmaga helyett azonban végül más lett a kisiklott élet áldozata.

Egy Nyíl utcai ház pincéjét bérelte ki, itt próbált megélni a 29 ezer forintos rokkantsági nyugdíjából, mivel munkát nem talált. Mindössze néhány hónap múlva, 2010 januárjában a kapott összeget teljes egészében elbukta egy nyerőgépen.

Ugyanennek a háznak az udvarában lakott egy 76 éves hölgy, akit előtte többször is meglopott, és január 13-án állon vágta, majd megfojtotta az eszméletlen idős nőt. Tette mindezt azért, mert pénzszűkében volt, és még ki kellett fizetnie az albérletet. 

Főbérlője kettős állampolgár volt, ideje nagy részét Németországban töltötte, és csak ritkán látogatott Magyarországra.

A Hajdú-bihari Napló korábbi számaiban az olvasható, az általános iskolai végzettséggel rendelkező vádlott rendőrségi vallomásában úgy vallott, a holttestet először az Árpád térre akarta kivonszolni, hogy rablógyilkosságnak álcázza a halálát. Azonban rádöbbent, hogy nem bírja le a testet, ezért döntött annak feldarabolása mellett.

Az elkövetkező három napban késsel, baltával tízcentis darabokra vágta áldozata testét, és a környékbeli kukákba helyezte a testrészeket. Végül kitakarított.

Az asszonytól szerzett nyolcvanezer forintot sem élvezhette sokáig: a vér árán szerzett pénz félkarú rablókban végezte. Morbid összecsengés.

Mivel a pénz elfogyott, eladogatta a nő porcelánjait, ékszereit és festményeit. Végül elégette személyes iratait, majd bejelentette az idős asszony eltűnését a rendőrségen. Ennek hírére tért haza a főbérlője.

A 66 éves férfi néhány hetes itthon töltött ideje alatt többször is vitába keveredett a züllött életű lakóval, aki egyik este feldúlt állapotában agyonverte főbérlőjét.

Elborult az agyam, és nem tudtam kontrollálni az indulataimat

 – vallott erről a későbbi tárgyaláson, tagadva, hogy rablási szándékkal ölt volna.

A holttestet bevonszolta a fürdőszobába, arccal lefelé a kádba helyezte, majd vizet engedett rá. Ezt követően elhagyta Debrecent. A második gyilkossággal szerzett pénzt még aznap eljátszotta Budapesten. Üres zsebbel érkezett Oroszlányba, ahol február 3-án elfogták a rendőrök.

A Napló bírósági tudósításai szerint a nyomozati vallomását a tárgyalás során visszavonta, mivel a feldarabolt nő testrészeit sosem találták meg a hatóságok. Kihallgatása közben pedig végig mosolygott.

A Debreceni Törvényszék végül különös visszaesőként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben találta bűnösnek, és életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki a kettős gyilkosságért.

A bíróság indoklásában súlyosbító körülményként értékelte, hogy cselekedetét bestiális kegyetlenséggel tette. Úgy ítélték meg, mivel fokozott veszélyt jelent a társadalomra, még feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában