Azonnal cselekedtek

2022.07.20. 18:00

Videón, ahogy kimentenek egy sérült őzet a hortobágyi tűzvészből

Biztonságba helyezték, és megitatták a bajba került állatot.

Forrás: Tóth Imre

Tűz ütött ki kedden a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Tiszafüred-Kócsújfalu határában, ahol mintegy négyszáz hektáros területen foltokban lángra kapott az erdő aljnövényzete és nádas-bozótos területek. A tüzet szerda délutánra sikerült körülhatárolni, de a füst miatt lezárták a 33-as főút érintett szakaszát.

Az esethez a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesületet is riasztották.

Az egyesület tagjai kimentették az állatot a tarlótűz fogságából, majd meg is itatták.

Kórházba viszik

Az őzet a 33-as főúttól nagyjából 300 méterre találták meg a Haon munkatársának közreműködésével. A mentőalakulat tagjai telefonhívásunkkor éppen egy terület oltásával végeztek, azonban néhány perc erejéig rendelkezésünkre álltak, hogy beszámoljanak az eseményekről.

– Éppen egy folyamatosan lángoló olajfaliget felé tartottunk, amikor odaértünk, az önök fotós kollégája jelezte, hogy egy sérült őzike fekszik a földön. A terepjáró képességű tűzoltószerünkkel megközelítettük, az egységünk néhány tagja kiszállt a járműből, és az autóba tette a tehetetlen állatot – mondta portálunknak Lukács Péter, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület vezetője.

A mentőalakulat ekkor észrevette a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját és kollégáit, akik éppen egy magaslati ponton tartózkodtak, így a sérült őzikét átadták nekik.

– Az őzbak körülbelül 3 éves lehet. Az egyik hátsó lábán egy jól látható nyílt törést fedeztünk fel, ahol sajnálatosan égési sérülések nyomait is észleltük, akárcsak az ízületeknél. Feltehetőleg a másik hátsó lába is törött. A nemzeti park dolgozói elindultak a sérült őzikével a madárkórházba, ahol el fogják látni az őzikét – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában