Gyakorlaton jártunk

2022.02.17. 18:57

A repülést élvezték a legjobban a honvédség önkéntesei

Helikopteres bevetési gyakorlatra kísértük a felderítő ezred önkéntes alakulatát.

Forrás: Kiss Annamarie

A légi szállítást és a helikopterekből történő deszantolást gyakorolták a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél kiképzést teljesítő Önkéntes Katonai Szolgálat honvédjei a Hajdúhadházi Lő- és Gyakorlótér területén csütörtökön.

 

– Az önkéntes katonai szolgálatot végző fiatalok a kéthónapos alapképzés után tavaly novemberben érkeztek az ezredhez felderítő szakkiképzésre. A márciusig közepéig tartó felkészítésen közelharci alapokat, tereptant, álcázást, felderítő és híradástechnikai eszközök használatát sajátítja el az állomány – tudtuk meg a helyszínen Pallás Lilla kommunikációs tiszttől.A hadnagy a Naplónak elmondta, a csütörtökön kezdődő deszantos kiképzésen a katonák megtanulják a helikopter szabályos megközelítését, a harcszerű be- és kiszállást, a jármű és a csapat fedezését, a 360 fokos elhelyezkedési alakzatot, és azt, milyen irányban hagyják el biztonságosan a helikoptert.Ez önmagában nem tűnik bonyolultnak, azonban szükséges, hogy a nagy sebességgel forgó rotor alatt, könnyű harcászati felszerelésben, fegyverrel a vállukon, változó időjárási és terepviszonyok esetén is legyen gyakorlatuk.

A felkészítés után egy negyedik generációs Mi17-es típusú szállítóhelikopter landolt a lőtér területén. Az egység így már élesben gyakorolhatta a beszállást. Szerkesztőségünk munkatársai is lehetőséget kaptak, hogy az alakulattal együtt felszálljanak a járműre. Így testközelből átélhettük a földközeli terepkövetést, valamint a különböző légi manővereket. Egyedülálló élmény egy katonai helikopteren utazni: a masszív jármű rotorjának robusztus zaja, a nyitott ajtón át süvítő szél, a hirtelen emelkedés és süllyedés hatása nem mindennapi tapasztalat. Láthatóan az önkéntesek is élvezték a repülést, sokuk először volt a magasban. Kecskés Kinga, az alakulat egyik tagja – aki szintén első alkalommal ült helikopteren – lapunknak beszámolt a kiképzés többi részéről is:

 

– Az egyik leghasznosabb gyakorlat a hegyi menet volt. Teljes harcászati felszerelésben, nagy szintemelkedéssel, erőltetett menetben gyalogoltunk húsz kilométert felfelé. Amellett, hogy saját magunknak is kihívást jelentett, fontos szerepet játszott a csapatmunka és az összetartás, ami egyébként a felderítő osztag jellemzője is. Fontos, hogy figyeljünk a társunkra, és egymást segítve jussunk előre. Emellett a lőgyakorlat is izgalmas volt, megtanultunk valamennyi nagykaliberű lőfegyvert és rendszeresített fegyvert használni – mondta. Az önkéntes állományban szolgáló hölgy a honvédségen belül a felsőoktatást választja, azonban elmondása szerint nem irodai munkára vágyik a jövőben, sokkal inkább szeretne terepen helyt állni.  

Pallás Lillától megtudtuk, az önkéntes katonai szolgálatot végzők egy része a kiképzés után az ezred kötelékében maradnak szerződéses katonaként, sokan pedig főiskolára mennek tovább, mivel az egyéves szolgálat plusz felvételi pontnak számít a jelentkezésnél. Főleg azok a fiatalok éltek a honvédség új jogviszonyával, akik valamiért szüneteltetni kényszerültek a tanulmányaikat, de szerettek volna kereseti lehetőséghez jutni.

 

A zászlóalj 2018 óta önálló alakulat, jelenleg a Magyar Honvédség egyetlen felderítő osztaga. Feladatai közé tartozik a migrációs válság kezelése az ország déli határszakaszán, valamint külszolgálatot végeznek többek közt Irakban, Koszovóban és Afganisztánban.

 

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában