Sziréna

2022.01.04. 08:04

Vádat emeltek a vállalkozó ellen a berettyóújfalui halálos baleset ügyében

Áramütés következtében a földre zuhant és meghalt egy kőműves.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a vádlott ellen, aki nem biztosította a munkavédelmi eszközöket az építkezés során elhunyt munkásnak – tájékoztatta portálunkat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

 

A vádirat szerint a vádlott 2019-ben Berettyóújfaluban egy társasház építés kivitelezői vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt, a sértett pedig betanított kőművesként dolgozott az építkezésen. A társasház utcafronti falsíkjához közel, a második emeleti födémszint magasságában futott egy áramvezeték. 2019. július 17-én 9 óra körüli időben a sértett feladata volt az épülő társasház második födémszintjén az emeleti korlátok készítéséhez szükséges mérések elvégzése. A férfi ehhez egy 1,5 méter hosszúságú alumínium vízmértéket használt. A mérés során az eszköz hozzáért az épület homlokzata előtt futó vezetékhez, ennek következtében a sértett pillanatszerű áramütést szenvedett és egyensúlyát veszítve 6 méter magasságból az épület előtti járdaszakaszra zuhant. A sértett a munkavégzés során egyéni védőfelszerelést nem használt, illetve az építkezésen ún. kollektív leesés elleni védelem sem volt elhelyezve – hangsúlyozza közleményében a Főügyészség.

A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 2019. július 21-én a kórházban életét vesztette.

A vádlott mint az építkezés kivitelező vállalkozója, illetve felelős műszaki vezetője az építkezésen nem gondoskodott a kollektív leesés elleni védelemről, a sértett vonatkozásában egyéni védőeszközről, ennek eredményeként következett be a munkahelyi baleset és a sértett halála – állapított meg az ügyészség.

 

Az ügyben a nyomozást a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság folytatta le.

 

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlott ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta, emellett a vádiratban a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekményt a vádiratban foglaltak szerint beismeri és lemond a tárgyláshoz való jogáról.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában