Ítélet

2021.11.25. 11:39

Nyolc év börtönt kapott a férfi, aki felpofozott és kirabolt egy nőt a debreceni buszállomáson

A vádlott a nő ismerősére és a biztonsági őrre is rátámadt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság november 24-én tartott nyilvános ülést annak a férfinak az ügyében, aki kirabolt egy nőt és egy férfit Debrecenben, a távolsági autóbuszállomáson.

A másodfokú bíróság a rablás bűntette és rablás bűntettének kísérlete ügyében a Debreceni Járásbíróság által szeptember 22-én hozott ítéletét helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság a vádlottat

nyolc év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A férfi legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A döntés jogerős.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 21-én 18 óra 15 perc körül Debrecenben, a Külsővásártéren található távolsági autóbuszállomáson tartózkodott, ahol leült a buszra várakozó nő mellé, majd pénzt kért tőle. A férfi arra hivatkozott, hogy a pénzből haza szeretne utazni. A sértett megsajnálta a férfit, előhúzta a pénztárcáját, amiből készpénzt vett ki, ám ekkor meggondolta magát és visszatette a pénzt. A sértett ezután kiment a váróteremből, majd összetalálkozott egy ismerősével. A vádlott mindkettőjükhöz odament és továbbra is pénzt kért. A nő és a férfi ismerőse elindult a közelben tartózkodó biztonsági őrhöz, ahová a vádlott követte őket, a nőt közben meg is fenyegette.

A vádlott menet közben magához tudta ragadni a nő pénztárcáját, amiből készpénzt vett ki, a sértett azonban kikapta a vádlott kezéből a tárcát, s a férfi ekkor a nőt nagy erővel arcon ütötte. A nő ismerőse a sértett védelmére kelt és elé állt, ekkor a vádlott levette a férfi fejéről a sapkát, majd a mellkasáról letépte a headset-jét és közölte, hogy az már az övé. A biztonsági őr a segítségükre sietett, majd a vádlott őt is megütötte egy alkalommal és azzal fenyegette, hogy leszúrja. A férfi beküldte a hölgy ismerősét a buszállomás épületébe. A vádlott hirtelen félre akarta lökni az elé álló biztonsági őrt, aki elővette a nála lévő gázsprayt és lefújta őt. A 26 éves férfi ezután elmenekült a Széchenyi utca irányába, azonban a kiérkező rendőrök pár percen belül elfogták, majd előállították a rendőrkapitányságra.

A nyilvános ülésen elhangzott szóbeli indokolásában dr. Hutkai Mariann, a tanács elnöke elmondta, hogy a másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, mivel kizárólag enyhítés miatt jelentett be fellebbezést a vádlott és védője. Az eljárás során abszolút hatályon kívül helyezési ok nem merült fel, a tényállás megalapozottságát nem vizsgálva csupán az alkalmazott szankció törvényességét és tettarányosságát vizsgálta felül a bíróság. A különös visszaeső vádlott esetében a két bűncselekmény elkövetése miatt kiszabható szabadságvesztés középmértéke tíz év, azonban az egyik cselekmény kísérleti szakban maradt. Az elsőfokú bíróság ezért a középmértékhez képest enyhébb büntetés kiszabását látta indokoltnak. A törvényszék osztotta a járásbíróság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmények tekintetében a kiszabott büntetés neme és mértéke is szükséges, egyúttal elegendő az egyéni és generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában