hasznos tanácsok

2021.11.21. 10:41

Nem érdemes kétes eredetű, gyanúsan olcsó szén-monoxid-érzékelőt venni

Hajdú-Bihar megyében egyre többen alkalmazzák a hasznos műszert.

A szén-monoxid-érzékelő nagyon kis mennyiségnél jelez | Fotó: MW-archív

Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt 5 évben 368-szor riasztották Hajdú-Bihar megyében a tűzoltókat szén-monoxid gyanúja miatt – tájékoztatta a Naplót Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Megjegyezte, az esetek többségében általában szén-monoxid-érzékelő adott le jelzéseket, de előfordult, hogy a lakók rosszul érezték magukat, így felmerült a mérgezés gyanúja. Az egységek minden esetben elvégezték a méréseket, s 204 alkalommal mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét a levegőben.

Az érzékelő nagyon kis mennyiségnél jelez, így az esetek jelentős részében nem sérült meg senki, vagy enyhe fokú mérgezéssel kellett kórházba szállítani a lakókat. Megyénkben az elmúlt öt évben 5 ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben

– mondta. Hozzátette, tudnak olyan esetről, amikor valaki a fürdőszobában, fürdés közben hunyt el, de volt olyan házaspár, akiket álmukban ért a halál, a nyílt égésterű fűtőberendezés és vízmelegítő meghibásodása miatt. Mint kiderült, nem volt érzékelő a lakásban, amely figyelmeztette volna őket a bajra.

Hagyjuk el a lakást!

– Az elmúlt évek tapasztalata, hogy egyre többen használnak érzékelőket. Komolyan veszik az ilyen jellegű baleseteket, körültekintőbbek a fűtőberendezések karbantartásával kapcsolatban is – mondta Papp-Kunkli Nóra. A szóvivő néhány fontos tanácsot is megosztott a szén-monoxid-jelzőkről. – Üzembe helyezés előtt érdemes a használati utasítás alapján a tesztjelzéseket kipróbálni, hogy később felismerjük, ha a szén-monoxidra utaló sípolást adja a készülék. Éles jelzés esetén hívjuk a 112-es segélyhívó központot, és ezzel egy időben hagyjuk el az érintett szobát vagy lakást. Mindenképpen a friss levegőn várjuk meg a segítséget.

A szén-monoxid-érzékelő nagyon kis mennyiségnél jelez | Fotó: MW-archív

A szóvivő kitért arra is, hogy a mérgezés esélyének a lehetősége csökkenthető: a fűtőberendezések rendszeres karbantartásával, megfelelő szellőztetéssel, a páraelszívók rendeltetésszerű használatával. – Ezektől függetlenül az időjárás is okozhat gondot. Megváltozott széljárásnál, alacsony légnyomásnál előfordulhat, hogy a kémény huzathatása nem működik megfelelően, emiatt minden esetben szükséges a szén-monoxid-érzékelő használata nyílt égésterű berendezéseknél. A kétes eredetű, gyanúsan olcsó érzékelők álbiztonságot adhatnak, és a mérgező gáz megjelenésénél nem jeleznek be időben. Emiatt érdemes utánaolvasni az érzékelőknek, a katasztrófavédelem honlapján megtalálható a javasolt eszközök listája – hangsúlyozta Papp-Kunkli Nóra.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában