a rendőrség tanácsai

2021.07.03. 21:16

Csak óvatosan a tranzakciókkal, az adathalászok bármikor lecsaphatnak!

Kezdjünk gyanakodni, ha pénzintézetünk kódot kér a netbankos bejelentkezéshez.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az adathalászok jellemző trükkjeire már többször is felhívta a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság, a szélhámosok azonban mindig új színteret keresnek a pénzszerzéshez:

legújabban az internetes lakossági tranzakciókat próbálják kihasználni.

A Napló nemrég a rendőrséget arról kérdezte: mire kell odafigyelnünk, hogy ne váljunk a netbankos csalók áldozataivá, illetve mik azok a tipikus hibák, melyeket a könnyelmű felhasználó elkövet az internetes pénzforgalom bonyolításakor.

A főkapitányság válasza szerint fontos, hogy bankkártyával fizetve csak pénzintézet vagy fizetési közvetítő által működtetett, biztonságos oldalon vagy mobilalkalmazásban adjuk meg a szükséges adatokat. Bármilyen kecsegtető is, hogy hozzájussunk a rég áhított termékhez vagy szolgáltatáshoz, ne sajnáljuk az időt a böngésző címsorában ellenőrizni, hogy valóban a bank fizetési oldalán vagyunk. A hatóságok az ilyen típusú vásárlásokra azt javasolják, hogy lehetőleg használjunk virtuális kártyát, amelyre a szükséges összeget tudjuk feltölteni.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy soha ne adjuk meg bankkártyaadatainkat olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán figyelemfelhívó üzenetből értesültünk.

Gyanús honlap és hívások

Hangsúlyozták: az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindig ügyeljünk arra, hogy olyan jelszót válasszunk, amelyet más szolgáltatásokban nem használunk, hiszen a csalók célja gyakran a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése. A rendőrség szerint legyünk résen akkor is, ha banki tranzakció ellenőrzésére vagy letiltására hivatkozva keresnek bennünket. Ha ilyen hívást kapunk, szakítsuk meg a vonalat, és hívjuk bankunk központi telefonszámát – tanácsolták.

– Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sosem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és az azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot – ismertette a megyei rendőr-főkapitányság. Végül figyelmeztettek: bankkártyánk adatait senkinek ne adjuk meg, telefonos kérésre soha ne módosítsuk banki limitbeállításainkat, az sms-ben kapott kódot pedig ne adjuk meg senkinek.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában