Milliókat kértek az idősektől

2021.01.06. 10:03

Vádemelés történt a debreceni unokázós csalások ügyében – videóval

Minősített csalás bűntette miatt emeltek vádat egy férfi ellen, aki társaival az „unokázós csalás” módszerét alkalmazva több idős embert megtévesztett – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Fotó: YouTube / PoliceHungary

A vádirat szerint a budapesti vádlott ismeretlen társai 2020. június 25-én délelőtt egy angol körzetszámú telefonról felhívták a 70 éves sértettet és azt állították, hogy férje közlekedési balesetet szenvedett, majd egy férfi síró hangon a sértett férjének adta ki magát és kérte, hogy az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek. A csalók arra szólították fel a sértettet, hogy számolja össze, mennyi pénze van otthon és azt adja át a lakására érkező rendőrnek. A megtévesztett asszony összeszedte a különböző valutákban tartott pénzt, több mint hatmillió forint értékben, majd átadta az általa rendőrnek vélt vádlottnak, aki Budapestről érkezett a sértett debreceni lakásához – részletezi a Főügyészség közleménye.

A sértett a büntetőeljárásban kérte kárának megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlott 2020. július 13-án kora reggel ismét Debrecenbe érkezett autóval, hogy a társai által megtévesztett sértettektől pénzt vegyen át. Közben a vádlott ismeretlen társai három idős sértettet is megpróbáltak tévedésbe ejteni, telefonhívásaik során valótlanul azt állították, hogy a sértettek közeli hozzátartozói balesetet szenvedtek, azonban ha kellő mennyiségű pénzt adnak át a lakásukhoz érkező személynek, akkor nem tesznek feljelentést – mondja a vádirat.

Két idős sértettnek gyanús volt a beszélgetés, ezért a telefonálók megszakították a hívást. A harmadik, egy 75 éves megtévesztett asszony megijedt a tettesek állításaitól, és egy Debrecen belvárosában található bankautomatához ment, ahol felvett 2 millió 700 ezer forintot, majd otthon várta, hogy a vádlott érte menjen, a pénz átadására azonban nem került sor. Az idő közben beérkezett segélyhívások alapján a helyszínre érkező rendőrök Debrecen belvárosában elfogták és őrizetbe bevették a gépjárművében a pénz átvételére várakozó vádlottat – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, többszörös visszaeső vádlottal szemben 2 rendbeli társtettesként, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 1 rendbeli társtettesként, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete és 1 rendbeli társtettesént, kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására, a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés utólagos végrehajtására, továbbá arra tett indítványt, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén beismeri a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/rendorseg-egyetlen-alkalommal-hatmilliot-zsebelt-be-az-unokazos-csalo-4816162/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/unokazos-csalot-foghattak-a-rendorok-debrecenben-4199147/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/idosek-atverese-nem-hitte-hogy-aldozat-lehet-4550023/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában