Végzetes tűz

2020.07.27. 15:43

Enyhítésért fellebezett az anya, akit ötéves kisfia halála miatt ítéltek el

Az anyagi gondokkal küzdő nő kenyérsütőgéppel próbálta fűteni a gyermek szobáját, ami túlhevült és tüzet okozott – közölte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A törvényszék a vádhatóság indítványa alapján a bűnösségét beismerő, ügyének tárgyalásáról lemondó vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte. A fogházbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottat előzetes mentesítésben is részesítette.

A vádirattal azonos ítéleti tényállás szerint a négygyermekes családanya, vagyis a vádlott 2019 februárjában szerény anyagi körülményei miatt elektromos háztartási eszközökkel kényszerült fűteni lakását. A vádbeli napon a külön szobában alvó 5 éves kisfia ágyának közelében egy elektromos kenyérsütőgépet kapcsolt be, amely túlhevülve kora hajnalban lángra lobbantotta a takarót, majd a bútorokat. Noha a vádlott próbálta megmenteni gyermekét, az erős füst miatt a gyermek szobájába már nem tudott bemenni, a heves lángok miatt menekülnie kellett. A gyermek szintén észlelte a tüzet, de nem sikerült kijutnia a lakásból. Halála súlyos égési sérülések, valamint szénmonoxid mérgezés következtében légzési és keringési elégtelenség miatt nyomban beállt – írja a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a háztartási gép nem rendelkezett biztonsági főkapcsolóval. A vádlott a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, amikor – bár tudatában volt a rendeltetésellenes használat veszélyeinek – a hősugárzóként alkalmazott eszköz túlhevülését az éjszakai ellenőrzés hiányában idejében nem észlelte. Hanyag gondatlanságával gyermekének különösen kegyetlen halálát okozta – közölte álláspontját a főügyészség.

A vádhatóság a törvényszék ítéletét tudomásul vette. A vádlott védője útján a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség nem tartja indokoltnak a büntetés enyhítését, és a vádhatóság indítványánál is enyhébb büntetést kiszabó elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis gyermek halálát okozó gondatlan szülői magatartás indokolatlanul méltányos megítélése az általános megelőzés ellen hat.

A büntetőügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában