fotókkal

2019.12.19. 19:17

A karácsony mindenkié: ünnepi hangulat a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben is

Az elmúlt évek hagyományai szerint a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség küldöttsége idén is ellátogatott csütörtökön a Debreceni Büntetés Végrehajtási Intézetbe, hogy a fogvatartottak számára áhítattal, zenés műsorral és ajándékkal hozzák el az ünnepi hangulatot. Az igehirdetés szolgálatát Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor végezte, közreműködött a Nagytemplomi Gyülekezet Zenekara.

Fotó: Matey István

Nem új keletű, hogy a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség esperese elviszi Isten fia születésének igéjét a fogvatartottak számára is. Immáron 10. adventi alkalommal látogatott el az intézetbe, hogy a karácsony örömüzenetét, Isten megváltó szeretetét és a Fiú Isten testté válását tolmácsolja. Az adventi üzenetet mintegy 50 fogvatartott hallgathatta meg, akik fogyatékkal élő gyermekek részére saját kezűleg készített ajándékokat, illetve letéti pénzükből vett édességeket a adtak át a napokban.

 

Hagyományról beszélhetünk, hiszen a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség küldöttsége idén is ellátogatott a Debreceni Büntetés Végrehajtási Intézetbe. Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor 10. alkalommal vitte el az örömhírt a börtön falai közé is.

Ünnepi hangulat

A református egyház képviselői igyekeztek ide is eljuttatni Jézus születésének igéjét: imával, áldással, közös énekkel és ajándékokkal.

A fogvatartottak néma csendben, fegyelmezetten várták, hogy az ő szívükbe is beköltözhessen az ünnep. Az esperes köszöntőjét s igehirdetését követően közösen, fejet hajtva, összekulcsolt kézzel mondták el azt az imát, amit kisgyermekkorában elsőként megtanul az ember, a Miatyánkot.

Bentről is adakoztak

A fogvatartottak több héten keresztül gyűjtöttek, illetve vásároltak letéti pénzükből édességet s készítettek papírból karácsonyfát, hogy ezekkel varázsolják szebbé a fogyatékkal élő gyermekek ünnepét. Három fogvatartott resztoratív munkával pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárában ruhákat, tartós élelmiszereket váltogatott, segített csomagolásukban.

Segít a hit

„A családdal lenne a legjobb az ünnep, de az intézmény igyekszik könnyebbé tenni ezt az időszakot. Azon dolgozom, hogy minél hamarabb szabadulhassak s a másfél éves kislányommal lehessek. A következő karácsonyt már velük szeretném tölteni”

– mondta az egyik fogvatartott a Naplónak, aki 2020 októberében szabadul majd. Hozzátette, hogy a vallás számára nagyon fontos, főleg a nehéz időkben segíti ki, legnagyobb hite pedig a családjában van. – A fogvatartottak karácsonya zárt falakon belül folyik. Kinn lenni a jóvátételi programmal volt lehetőség. Különböző felekezetek adnak még majd istentiszteletet számukra, illetve a börtönlelkész is meglátogatja őket többször ebben az időszakban, továbbá megannyi programmal is készültünk, hogy minél több zárkán kívüli tevékenységben vehessenek részt – mondta el a Naplónak Tóth Tibor István büntető-végrehajtó őrnagy.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában