Kötél és karabiner

2019.11.21. 07:00

Berettyóújfalutól Ázsiáig – Egy tűzoltó története

Hogy mi szerepel egy tűzoltó álmában? Valószínűleg tűz, füst, szirénahang. Csatári Gergő tűzoltó főtörzsőrmester álmában leggyakrabban színes kötelek, különböző méretű karabinerek és csomók jelennek meg.

Fotó: Csatári Gergő

A fiatal tűzoltó pályafutása bajtársaihoz hasonlóan indult, nagybátyja is a berettyóújfalui hivatásos tűzoltóknál szolgált, így nem volt idegen számára ez a szakma. 2008-ban szerelt fel, de elsőként csak egy munkának érezte a tűzoltói feladatokat. Azután sorban jöttek a műszaki mentések és a tűzoltások, Gergő pedig egyre több hálás tekintetet látott a kárhelyszíneken – meséli kollégájáról Papp-Kunkli Nóra, hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság megyei szóvívője.

Forrás: Csatári Gergő

Gergő ezután értette meg hivatása értelmét, szeretett bele munkájába, amit így már nem feladatnak tekintett. Egyre több mindent akart tapasztalni, fejleszteni tudását, így ahogy lehetőséget kapott rá, az ipari alpin szakma alapjait is elsajátította. Úgy gondolta, ez a tudás még jobb tűzoltóvá teszi majd őt. Az alföldi káresetek során ritkán kell alpint használni, ám Gergő másodállásban gabonaszárítók építésében, felújításában vett részt, ilyen esetekben, valamint az építőiparban is sokat „alpinozhatott”.

Forrás: Csatári Gergő

Érdekelte a HUNOR hivatásos mentőszervezet is, de akkor még nem érte el a csatlakozás feltételeként előírt öt év hivatásos szolgálatot. Ám a gyakorlatok és a további tanulás módját megtalálva a Huszár önkéntes mentőszervezethez lépett be. Két évre rá jöhetett a HUNOR is, akiknél az alpintechnikai részre specializálódott. Pár éve egy civil szervezethez, a Magor Egyesülethez is csatlakozott, amely a mentőszervezetek további támogatásért alakult. A főtörzsőrmester szabadidejében is ott segít, ahol tud, a nyári viharkárok felszámolásában Hajdú-Biharon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is helyt állt. Az alpintechnikai tudása az itteni beavatkozásokat is nagyban segítette. A gépjárműfecskendőkön ugyanis olyan kötelek vannak rendszeresítve, amelyeket az alpin gyakorlatokon is használ, így egy-egy műszaki mentést hatékonyabban tudja bajtársaival elvégezni.

Forrás: Csatári Gergő

Csatári Gergőt „a kötelei és a karabinere” egészen Ázsiáig repíti majd, ugyanis november végén társaival hazánkat és a magyar tűzoltókat képviseli a GrimpDay Asia világversenyen. Lassan egy éve készülnek a megmérettetésre, gyakorlatoznak barlangban, völgyhídon, tartályoknál, stadionok tetején, minden olyan helyre eljutottak már, ahol a versenyhez szükséges tudást fejleszteni tudják. Pályafutása során az elmúlt időszak hozta el a legnagyobb szakmai fejlődést, ezért Gergő már most győztesnek érzi magát. Megtiszteltetésként éli meg, hogy a legjobbak között állhat majd a magyar zászló mellett a nemzetközi versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában