Jeget is hozott magával!

2024.06.07. 13:20

Sötét viharfelhők lepték be az eget Hajdú-Biharban – több helyen leszakadt már az ég is

A riasztást már kora délután kiadták Hajdú-Biharra. Az előrejelzéseknek megfelelelően ismét hatalmas erejű vihar csap le a vármegye településeire.

Haon.hu

Hajdúböszörményben ismét oltári felhőszakadás készül

Forrás: olvasói fotó

Hamar komolyra fordult a helyzet

Bár 12:50 perc környékén a vihar távolsága bizakodásra adhatott okot, bő két és fél óra leforgása alatt jelentősen megváltozott a helyzetkép. Ahogy az alábbi, friss radarfelvételen is látható, 15:10 percre már ismét csatasorba álltak a viharfelhők Hajdú-Bihar felett.

Ahogy a kicsivel 15 óra után készült radarkép is mutatja, hamarosan ismét komoly esőzésre számíthatunk Hajdú-Biharban
Ahogy a kicsivel 15 óra után készült radarkép is mutatja, hamarosan ismét komoly esőzésre számíthatunk Hajdú-Biharban
Forrás: HungaroMet

Ahogy az olvasónk alábbi felvételén is jól látszik, a vihar már elérte Nagyhegyes térségét, így ömlik az „égi áldás” a 33-as főúton.

Kora délután még bízhattunk abban, hogy megússzuk szárazon

Viharok hozhatnak átmeneti felfrissülést a nyárias melegbe Debrecenben is pénteken, a HungaroMet a zivatarveszély miatt korábban elsőfokú figyelmeztetést adott ki Hajdú-Biharra – és az egész országra. A 13 óra előtt nem sokkal kiadott radarképen az látszik, hogy a felhők már közelítenek a vármegyeszékhely felé, ám nagy kérdés, hogy elérik-e majd a várost, vagy arrébbállnak inkább másfelé. Az viszont biztos, hogy a szél jobban lengedezik Debrecenben, mint délelőtt, és a nap is el-eltűnöget.

hungaromet zivatar radar
A HungaroMet 12.50-kor kiadott radarképe, rajta a Debrecen felé tartó zivatarokkal
Forrás: HungaroMet

Még éjjel is betoppanhatnak a zivatarok

A figyelmeztető előrejelzésben az áll, hogy délelőtt északon, északkeleten fordulhatnak elő elsősorban zivatarok, majd ezt követően egyre nagyobb területen válnak alkalmassá a feltételek kialakulásukhoz. Legnagyobb eséllyel és számban északon, északkeleten és az Észak Alföldön, illetve a Nyugat-Dunántúlon várható képződésük, de az országban máshol is előfordulhatnak a délután folyamán. Estére már csökkenhet számosságuk, de a zivatarok várhatóan éjjel sem csengenek le teljesen. Az éjszaka második felében újabb zivatarok képződhetnek egy nyugat-kelet irányú sáv mentén.

Szombat délutánig csak kevés helyen, főleg az ország délnyugati felében lehet zivatar, majd délutántól nyugat, délnyugat felől egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra.

Az erősebb gócokhoz intenzív csapadékhullás (ált. 15-25 mm, lokálisan ennél több sem kizárt), viharos (~60-80 km/h) széllökés, illetve jégeső (~1-2 cm átmérő) társulhat – zárult az előrejelzés.

Hajdú-Biharban egy járás, a hajdúhadházi kivételével elsőfokú riasztás van érvényben zivatarveszély miatt.

Bízunk benne, hogyha kapunk is a pénteki zivatarokból, akkora pusztítást azért nem végeznek, mint a szombati szupercella, amelynek köszönhetően jelzőlámpák szakadtak le, diónyi jég esett és tetőt is megbontott a szél Debrecenben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában