fagy és havazás

2021.02.10. 13:09

Éjszaka berúgja a kaput a nagybetűs tél

Az utóbbi évek talán legerősebb hidegbetörése lesz csütörtök éjszaka.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Szerda délután kettő után a jelentősebb eső eshet, immár annak a ciklonnak a hatására, amelynek a hátoldalán akkor Kárpát-medencét is elárasztja az északnyugat felől bezúduló szibériai eredetű levegő. Éjfélkor a hidegfront körülbelül a Tatabánya-Nagykanizsa vonalig jut el. A front két óra körül éri el megyénket, feltámad az északi-északnyugati szél, a hideg hatására változik a csapadék halmazállapota. Az esőt ónos eső, majd havas eső, hajnal öt óra körül intenzív havazás váltja fel. Reggel viharos szélben, fagypont alatti hőmérséklet mellett havazni fog. Ez gyengülő intenzitással késő délelőttig kitarthat. Estére felszakadozik a felhőzet. Hideg napok következnek. Ameddig nagy bizonyossággal el lehet látni, hideg lesz, mintegy 7-9 fokkal lesz az átlagos hőmérséklet alatt. Újabb nagyobb havazás nem körvonalazódik a következő egy hétben.

Az éjjel érkező hidegfront időjárási háttere, hogy Szibériában a tél korábbi szakaszában rengeteg hó esett, ami fölött a szokásosnál is nagyobb területen alakult ki a szokatlan hideg. Ez a hideg levegő nehezebb a melegnél, ezért a talaj mentén lassan terjeszkedett Európa felé. A szibériai hideg Lengyelországon és Németországon át már napokkal ezelőtt eljutott Franciaországba, a Benelux államokba és az Egyesült Királyságba is. Útját kiterjedt havazások, hóviharok követték és az adott hely február eleji hőmérsékleti átlagához képest 10-12 fokkal hidegebb időt okoz már napok óta. Ez a fagyos levegő zúdul éjszakától erős, viharos széllel a nyakunkba egy mediterrán ciklon hatására.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!