fotókkal

2021.01.19. 11:30

Fehérbe öltözött a debreceni állatkert

A külső és belső kifutókat egyaránt igénybe vehetik a Debreceni Állat- és Növénykert lakói télen is.

20210112 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Téli állatkert riport. Oroszlán

Fotó: Kiss Annamarie

Egymáshoz közel húzódva toporogtak és „dideregtek” a debreceni állatkert pingvinjei a havas kavicsokon a múlt héten. – Ne hagyjuk magunkat átverni! Ez a remegés nyáron is megfigyelhető, tehát szó sincs arról, hogy fáznának a madarak – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Bajkán János, a Debreceni Állat- és Növénykert főápolója, akit épp a pingvinek etetése közben szólítottunk meg. Míg a kertben sétáltunk, elmondta, a téli időszakban a legtöbb állat élettere jelentősen beszűkül, hiszen sokan ilyenkor idejük nagy részét a belső kifutókon töltik. – Vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten igénylik a meleget, mások kevésbé. A pingvinek az utóbbi kategóriába tartoznak, gyakran a csípős hidegben is megmártóznak a kinti medencében – tette hozzá.

Kint is, bent is

Társai elől féltette narancsát az a kapucinus majom, amelyik úgy döntött, hó ide vagy oda, inkább kint fogyasztja el a vitamindús gyümölcsöt.

Bajkán János | Fotó: Kiss Annamarie

– A belső terek kellőképpen fűtöttek, és a bejáratokon hőfüggönyök is vannak, így hiába a „nyitott ajtó”, odabent mindig kellemes a hőmérséklet – részletezte Bajkán János. Hozzátette, mivel minden állat eldöntheti, éppen hol szeretne tartózkodni, akadnak olyanok is, amelyek szinte ki sem dugják az orrukat egész télen. – A trópusi házban tanyázó lajhárok például aligha használják a külső kifutót ilyen időben – mondta. Megtudhattuk azt is: míg a legtöbb faj „eltűri” a hideg évszakot – hiszen már akklimatizálódtak az időjáráshoz –, azért akadnak olyan egyedek is, amelyek kifejezetten előnyben részesítik a telet. A szibériai tigris és a vörös macskamedve előszeretettel tartózkodik kint ilyenkor. Sőt, láthatóan a szárnyasoknak sem akadály a hó és a fagy sem, sétánk alatt ugyanis udvarukban lassú léptekkel haladva bámultak a struccok, és hangos rikácsolással köszöntöttek bennünket a gúnárok is.

Fokozott figyelem

Szinte beleolvadtak a vékony hótakaró színébe a békésen legelésző magyar szürke marhák, és békésen falatozta a füvet a tevepár is. Tőlük nem messze, merengő tekintettel hasalt a havon a jóllakott oroszlán, láthatóan őt sem zavarta az alacsony hőmérséklet. Megtudhattuk azonban, hogy amikor igazán kemény hideg van, minden faj a kuckójába menekül, ezért télen az állatgondozók nagy hangsúlyt fektetnek az állatok benti kényelmére. – Környezetgazdagítási elemekkel kell bővítenünk a belső kifutókat, hogy a nagyobb mínuszok idején minden állat odabent is a lehető legjobban érezze magát – hangsúlyozta Bajkán János. Hozzátette,

az állatok mindig maguk döntik el, hol szeretnének lenni, ezért enyhe időben még a barna medve is megszakítja téli álmát egy kis friss levegőért.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!