Turizmus

2023.12.15. 20:00

Ebben a hajdú-bihari városban is sokan szállnak meg karácsonykor – szinte már alig van szabad hely!

Így alakultak december közepéig a foglaltsági számok a népszerű fürdővárosban.

Nagy Emese

Szilveszterre gyakorlatilag megteltek a helyi szállodák

Forrás: illusztráció / MW-archív

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) novemberi adatai szerint idén a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma majdnem 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ünnepi időszak várhatóan tovább emeli a fürdővárosok forgalmát – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében

Népszerűbb vidéki település

Mint írják, a legnagyobb emelkedést novemberben Hajdúszoboszlón (22 százalék) és Egerszalókon (19 százalék) mérték. Hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből elérte az 56 százalékot. – A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, ahol a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben, a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek.

A fürdővárosok közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötték el

– közölték. Tájékoztatott: a fürdővárosok növekvő népszerűségéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a gyógyhelyeken a kormány támogatásának köszönhetően. Összesen 14 vidéki gyógyhely újult meg, többek között Bük, Gyula, Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló és Sárvár – emlékeztetett az MTÜ.

Többnyire már telt házasak

A témával kapcsolatban megkerestük Lévay Enikőt, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Desztináció Menedzsment Iroda ügyvezetőjét, aki elmondta:

a hajdúszoboszlói szállodák ünnepi ajánlattal várják vendégeiket, akik örömmel lemondanak a sütés-főzésről, hiszen a félpanziós ellátás mellett üdvözlőitallal, meglepetésbekészítéssel, szórakoztató programokkal – akár gyerekfoglalkoztatóval –, sütivel és forralt borral, wellnessrészleg- és fitneszterem-használattal kedveskednek a vendéglátók.

Az ilyen ajánlattal rendelkező szállodák többnyire már telt házasak, akárcsak a tavalyi évben, sőt több szállodában az előző évnél 1-2 héttel korábban megteltek a hotelek a karácsonyi időszakra. Leszögezte, nagyon nagy volt az érdeklődés, és még most sem hagyott alább a megkeresések száma. – Szilveszterre már szeptember végéig bejelentkeztek a visszatérő törzsvendégek, az év utolsó 2 napján 88 és 97 százalékos a kihasználtság – emelte ki. Hozzátette: az előző évhez képest a 8-10 százalékkal magasabb árakat a vendégkör elfogadta.

Háromgenerációs családok

Mint megosztotta, a szállodáikra jellemző, hogy évek óta szinte ugyanaz a vendégkör, akik korán lefoglalják az értékes karácsonyi időszakra a szobákat, hogy minél kényelmesebben teljen az ünnep. – Egyre jellemzőbb a háromgenerációs családok érkezése, 6-8-10 fővel, így az otthoni készülődés, fárasztó sütés-főzés helyett a háziasszonyok is a megérdemelt kényelemben részesülnek, és szeretteikkel tölthetik az év legszebb ünnepét – mondta. Továbbá kiemelte,

elsősorban Budapest és Pest vármegye területéről, illetve Miskolc és Nyíregyháza környékéről érkeznek pihenni vágyók Hajdúszoboszlóra.

– Az egész évet tekintve emelkedett a külföldiek számaránya az előző évekhez képest. Jóval több vendég érkezett újra városunkba Szlovákiából, Romániából, Moldovából és Lengyelországból, akik az ünnepi időszakban inkább szilveszterre foglalnak – tette hozzá. Úgy fogalmazott, Hajdúszoboszlón minden igényt kielégítő szálláshelykínálat várja a vendégeket. – Az ideérkezők a szállodák mellett jó színvonalú magánszálláshelyeket és kempinget is választhatnak. Az ünnepi időszakban természetesen a wellnessajánlattal rendelkező szállodák a legkeresettebbek, de éves szinten a magánszálláshelyek adják a vendégéjszakák 20-25 százalékát, nyáron pedig akár az 50 százalékát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában