Támogatások

2023.05.16. 11:35

Fontos határidő közeleg hajdú-bihari gazdák számára

Az egységes kérelmek benyújtásáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnökét kérdeztük.

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke beszélt a részletekről

Forrás: MW-archív

A magyar mezőgazdasági termelők számára 2023. április 20-án megkezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka, mely az idén – kivételesen – szankciómentesen június 9-ig tart. A kérelem beadása során 2023-ban több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az idei egységes kérelem több állatalapú jogcímmel bővült; ebben kell bejelenteni a termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyajuh támogatási igényt, a méh, illetve baromfi állatjóléti kifizetési igényléseket is. Eddig több mint 5 ezer kérelmet nyújtottak be. A legfontosabb tudnivalókról, a kérelmek benyújtásáról Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnöke tájékoztatott.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2023-ban az egységes kérelem keretében kérelmezhető továbbá az átmeneti nemzeti tejtámogatás, az átmeneti nemzeti hízottbika-tartás támogatás, valamint az átmeneti nemzeti extenzifikációs szarvasmarha támogatás történelmi bázisjogosultság megállapítása is. Amennyiben ennek igénylése, a történelmi bázis jogosultság elvész az adott termelő esetében 

– hívta fel a figyelmet. Ezeket továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) benyújtó felületén lehet benyújtani. Ezévtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljes elektronikus kapcsolattartás, így például a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket elektronikus úton, az ügyfél ügyfélkapujára és meghatalmazottja részére (falugazdászok esetében a NAK hivatali kapujára) fogja megküldeni.

Fontos változások a Közös Agrárpolitika egységes kérelmeiben

– A területalapú támogatás alapkövetelményei némiképp megváltoznak. A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatásra való jogosultsághoz szükséges, minden egységes kérelmet igénylő gazdálkodónak betartandó alapkövetelményeket tartalmazza – hangsúlyozta Szólláth Tibor. Az új elemek közé tartoznak egyebek mellett, a minimális talajborításra vonatkozó előírások a nyári és őszi kultúrák lekerülése után; a 10 hektár feletti szántóterületek esetén a vetésváltásról való gondoskodás. Burgonya, napraforgó, káposzta, repce, szójabab, cukorrépa, olajtök, valamint dinnye önmaga után nem vethető továbbra sem, üzemmérettől függetlenül.

Szintén alapkövetelmény a 10 hektár szántóterület feletti nem termő területek biológiai sokféleségének megőrzése. Itt két lehetőség választható. Az egyik, hogy a szántóterület legalább 4 százalékának megfelelő területen kifejezetten nem termelő területeket kell létesíteni és fenntartani. A másik, hogy a szántóterület legalább 7 százalékának nem termelési célú területnek vagy tájképi elemnek kell lennie. Utóbbi esetben a 7 százalékból háromnak kötelezően nem termelési célú területnek kell lennie, a fennmaradó részen pedig tájképi elem, parlag, ökológiai másodvetés vagy nitrogénmegkötő növény is lehet

 – ismertette a NAK vármegyei elnöke.  

Új fogalmakat is bevezettek

2023-tól a „parlag” területet a következőképp határozták meg: a tárgyév január 1-jétől augusztus 31-ig terjedő pihentetési időszak, melyben a vetés és a betakarítás nem engedett, kivétel a vadvirág és méhlegelő keverékek esetében. Ezen időszakban a kaszálékot nem lehet lehordani a területről, továbbá gondoskodni kell a talaj takarásáról növényborítottsággal vagy a tarlómaradványok területen hagyásával. A parlagon hagyott területen a kultúrállapot fenntartása érdekében a tisztító kaszálás, a szárzúzás és a tisztító legeltetés megengedett.  

– 2023-ban a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot 8. parlagterülete teljesíthető az úgynevezett derogációval, a „parlag” jelölésével a gazdaság élelmiszercélú termesztéses területein, a jelölést azonban nem lehet alkalmazni a kukorica- és szójaföldeken – emelte ki Szólláth. 

Mindezek mellett a fiatal gazdák esetében változás, hogy a kiegészítő támogatást 90 helyett 300 hektár nagyságig igényelhető, de mezőgazdasági végzettség szükséges, vagy két év releváns foglalkoztatottság igazolása.

 A már megkezdett 5 éves fiatal gazda támogatás folytatható. A termeléshez kötött támogatások esetében a szokott módon az idén is fel kell tölteni a vetőmag, palánta stb. számlák adatait. A támogatás igénylésekor a felületen meg kell adni a növényvédelmi szakirányító nevét is, amennyiben releváns.  

Új támogatási elemek érhetők el

Szólláth Tibortól megtudtuk, új támogatási elem 5 évig az újraelosztó támogatás, mely a legfeljebb 1200 hektáros gazdaságok további automatikus támogatása, emelt összegben a gazdaság első 1-10 hektárjára, valamint kisebb összegben a 10-150 hektár közötti területére.

– Újdonság a támogatási rendszerben az agro-ökológiai program (AÖP), amely önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettségek teljesítése mellett többlettámogatást nyújt a gazdáknak – emelte ki. Az AÖP évente választható, önkéntes és területi alapon a teljes üzemterületre igényelhető támogatás, amelynek választása esetén a gazdálkodónak az összes földhasználati kategóriájára (szántó, gyep, ültetvény) kategóriánként legalább 2 pont értékben többletvállalásokat kell tennie. Ez alól kivétel egyrészt, ha az üzemen belül egy földhasználati kategória a küszöbhatárt nem éri el (szántó és gyep esetében 5 hektár, ültetvény esetében 1 hektár); vagy a Natura 2000 gyepterületeket kihagyhatja a termelő az AÖP-ből. Mindkét fenti kivételre igaz azonban, hogy amennyiben a gazdálkodó nem vállal azokra 2 pont értékű előírást, akkor ezek a területrészek nem számítódnak bele az AÖP kifizetéssel érintett területbe. – Fontos, hogy az AÖP támogatás igénylésekor a falugazdásznál a gazdák meg tudják jelölni a szántóra, gyepre, ültetvényre vállalt 1 vagy 2 pontos kiválasztott gyakorlataikat, valamint az azokkal érintett táblákat, a tervezett vetési és egyéb agrotechnikai időpontokat, mikrobiológiai, vagy kondicionáló szerek használatának vállalása esetén az adott szer nevét. Az AÖP-ben részt vevő gazdálkodóknak vezetniük kell a gazdaság teljes területére a Gazdálkodási Naplót, melyet 2024. január 31-ig a NÉBIH oldalán elektronikusan fel is kell tölteni – tette hozzá. A vállalható gyakorlatokról és azok pontértékéről, a kérelem benyújtásához további információkról a NAK oldalán, illetve a területileg illetékes falugazdásznál is érdeklődhetnek a termelők. Itt támogatásokhoz készült kiadványok, videók segítenek eligazodni a feltételek és igénylések rendszerében

Szeretnénk felhívni ügyfeleink figyelmét arra, hogy 2023-ban minden gazdálkodónak, aki falugazdász segítségét veszi igénybe, új kamarai meghatalmazást kell kötni. Akik még nem kötötték meg az új meghatalmazást, kérjük, hogy keressék ez ügyben falugazdászaikat, és a Kincstártól kapott jelszót (mely lehet régi is), valamint ügyfélkapus belépési adatait vigyék magukkal a falugazdásszal előre egyeztetett időpontban

 – hangsúlyozta Szólláth Tibor.

A településeken illetékes falugazdászaink elérhetőségét ITT érhetők el, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóság 52/503-310 központi telefonszámán vagy a [email protected] e-mail címén kérhetnek információt az érdeklődő gazdák. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában