Helyi gazdaság

2023.05.18. 10:20

A Sensirion első női mérnöke mutatta be a cég új technológiáját

A wafer back-end egyelőre kevésbé ismert Magyarországon.

Szabó Brigitta, a cég folyamatmérnöke mutatta be az új technológiát

Forrás: Czinege Melinda

Európában is egyedülálló technológiával állít elő új, magas hozzáadott értékű termékeket a Sensirion Hungary Kft. A digitális mikroszenzorok vezető gyártójának wafer back-end új technológiáját a cég első női mérnöke, Szabó Brigitta, mutatta be a vállalat debreceni telephelyén május 18-án délelőtt, egy sajtótájékoztató keretében.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary ügyvezetője elmondta, a vállalatot 2020-ban hozták létre, a gyártás pedig 2021-ben indult. A tavalyi évben 1,6 milliárd forintos árbevételt realizáltak, ezt az összeget már az idei első negyedévben elérték. – A 2022-es év főleg azzal telt el, hogy rengeteg auditot kellett folytatnunk, az ISO-minősítést, az autóipari minőségbiztosítási minősítést meg kellett szerezzük és számos vevői auditot is le kellett vezényelnünk. 

Az idei nagyobb árbevétel annak köszönhető, hogy az év végén olyan gyártó berendezést installáltunk, amely a nyomáskülönbséget mérő szenzorainkat automatákkal gyártja. Egy nap akár 20 ezer darab ilyen szenzort tudunk előállítani

– mutatta be. Hozzátette, a Sensirion-család teljes árbevételének mintegy 18 százalékát adja a debreceni üzem.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary ügyvezetője, Debrecen, Haon
Ábrahám László, a Sensirion Hungary ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

– A vállalatcsoporton belül mi vagyunk az egyik legdinamikusabban fejlődő cég. Több új terméken is dolgozunk, de az igazán új technológiánk most a wafer back-end, ami lényegében a szenzor-előállítás utolsó lépése. Ez egy olyan technológia, ami nem nagyon divatos Magyarországon – emelte ki az ügyvezető. Ennek megvalósításához viszont olyan munkatársakat kell keresniük és felvenniük, akik nyitottak az új technológiák megismerésére. 

Végül bejelentette: az idei évben megkezdik a debreceni üzem bővítését, mintegy duplájára nő az épületkapacitásuk.  

A wafer back-end technológiát Szabó Brigitta, a cég folyamatmérnöke mutatta be. Ezeket két területen használják fel: egyrészt hőmérséklet és páratartalom mérésére, másrészt pedig különböző gázok érzékelésére. Eddig 2,5 millió ilyen szenzort gyártottak le, de a technológia beindulásával később több tíz millió darab készülhet el rövid idő alatt. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában